Slike Ivana Kinkele

Festival Opatija primio vrijednu donaciju HEP-a Elektroprimorje RIjeka

P. N.“Bruno Abram, rukovoditelj opatijskog pogona Elektroprimorja od 1970. do 1998. i Vitomir Komen, generalni direktor Distribucijskog područja Elektroprimorja Rijeka, donirali su Festivalu Opatija šest uokvirenih slika Ivana Kinkele s popratnim pjesmama domaćih pjesnika: „Tri nonice“ Drage Gervaisa, „Opatija“ Ivanke Klarić, „Roženice“ Mate Balote, „Zvončari“ Vlaste Sušanj, „Naš domaći glas“ Ante Dukića i „Liburnija“ Andrije Marova”, priopćeno je iz Festivala Opatija.


“Prilikom donacije gosp. Abram ispričao je kako je osobno poznavao Gervaisa i s njim često igrao karte kada su zajedno putovali redovnom brodskom linijom Lovran-Opatija-Rijeka. „Put je trajao oko 45 minuta. Bili su to stari parobrodi i vrijeme smo tratili tako što smo igrali na karte.“


Donaciju je u ime Festivala primio ravnatelj Ernie Gigante Dešković. „Zahvaljujem gosp. Abramu i gosp. Komenu na ovoj lijepoj donaciji. Kao što je poznato prije dvije godine počeli smo prikupljati ostavštinu Gervaisa i ostale nama zanimljive materijale vezane uz njega jer nam je želja opremiti jedan spomen-kutak njemu u čast“, rekao je Gigante Dešković. Ovom svečanom činu prisustvovali su i Raul Janjetić i Bojana Mrvoš iz HEP-a. Inače, Ivan Kinkela je naslikao ove slike 1988. povodom otvaranja restorana u opatijskom pogonu Elektroprimorja kako bi oplemenio taj tada društveni prostor, a sada će biti pohranjene u Festivalu kako se ne bi zagubile ili uništile”, navodi se u priopćenju.