Bez protukandidata

Fernando Kirigin jedini kandidat za šefa opatijskog SDP-a

Tihana Tomičić

Fernando Kirigin, Foto: V. KARUZA

Fernando Kirigin, Foto: V. KARUZA

Izbori će se održati 29. studenoga i na njima neće biti neizvjesnosti - u opatijskom SDP-u su shvatili da nema smisla da se nastave iznutra dijeliti...OPATIJA Opatijski SDP ipak je, nakon niza turbulentnih mjeseci, postigao dogovor: Fernando Kirigin je jedini kandidat za predsjednika SDP-a Opatije na izborima koji će se održati 29. studenoga.


Kandidacijski proces zaključen je u ponedjeljak u ponoć, a pristigla je samo njegova prijava. Ipak, do zadnjeg trenutka bilo je neizvjesno hoće li biti još kandidatura jer je opatijska organizacija SDP-a poharana sukobima koji su na kraju u lipnju rezultirali time da je Ivo Dujmić pobijedio na izborima za gradonačelnika kao nezavisni, dok je SDP ostao bez izvršne vlasti u Opatiji.


No, kako je na tim izborima za gradonačelnika upravo Fernando Kirigin kao SDP-ov kandidat izgubio s minimalnom razlikom od samo 52 glasa iza Dujmića, u opatijskom SDP-u ipak su shvatili da nema smisla da se nastave iznutra dalje dijeliti te je dogovoreno da jedini kandidat bude baš Kirigin.
Naime, nakon izbornog poraza i kritika koje je i županijski SDP bio uputio Opatijcima, predsjednik organizacije Viktor Peršić praktički se povukao, te je stranku nastavio kao zamjenik voditi Dušan Kotur.


Peršić se povukao


Došlo je do novih sukoba zbog međusobnih optužbi o tome tko je kriv za poraz od Dujmića, te su se Peršić i Kirigin koji su dotad bili »kao jedan«, zapravo udaljili. Prijetio je novi sukob, ali Peršić je odmah nakon povlačenja jasno svima u stranci rekao da se više ne namjerava kandidirati. Tada se počelo spekulirati time da bi protukandidati Kiriginu, koji je otpočetka odlučio da u tu utrku ide, mogli biti ili Dušan Kotur ili Lidija Bagarić, bliska Peršiću.


No, nedavno je održana sjednica Gradskog odbora na kojoj su svi otvorili dušu i međusobno si rekli sve što su imali, a korak unatrag napravio je upravo Peršić koji je tom prilikom kolegama rekao kako misli da bi ipak Kirigin, da su u ovom trenutku opet lokalni izbori, bio onaj koji bi jedini mogao pobijediti Dujmića. U tom trenutku postalo je jasno da Peršić više neće forsirati »svoje« ljude, te je Kirigin ostao jedini kandidat.Ujedno, Fernando Kirigin je kandidat i za ravnatelja Lučke uprave Opatija – Lovran – Mošćenička Draga. On je među deset kandidata dobio podršku Upravnog vijeća Lučke uprave, a sada se još čeka i potvrda ministra Olega Butkovića. Kirigin je, nakon što je prestao biti zamjenikom gradonačelnika u prošlom mandatu, bio u svojevrsnom vakuumu, a sada će očito prijeći na novo radno mjesto.Dokazati snagu


On nam je to i potvrdio.– Sama činjenica da sam jedini kandidat govori da je stranka ipak složna, kolege su stali iza mene i uvažili činjenicu da smo izbore za lokalnu vlast na kraju izgubili s doista minimalnom razlikom, na razini statističke greške. Sad ćemo stranku posložiti, krenuti dalje naprijed i dokazati da smo najjača stranka u Opatiji, kaže Kirigin.

Za članove Gradskog odbora pristiglo je 15 kandidatura, to tijelo trenutno broji 9 članova, a na konveciji će biti predloženo da se broj poveća na 11. No, nisu sva mjesta izborna, budući da automatizmom u gradski odbor ulaze predsjednik, potpredsjednik i tajnik stranke, koji se bira na prijedlog predsjednika.