'Makar i frite'

Evo što sve za udarni vikend spremaju omišaljski i njivički karnevalisti

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Veselo maškarano zbivanje koje spaja dvije tradicionalne delicije – makarune i fritule – u subotu u Omišlju će biti posvećeno i skupljanju priloga za teško bolesnog Riječanina Tomislava NiklaOMIŠALJ/NJIVICE – U moru maškaranih događanja kojih, s primicanjem završetka karnevalskog razdoblja posvud pa tako i na Krku ima sve više i više, u posljednjem vikendu pred odlazak na Riječki karneval omišaljski i njivički karnevalisti spremili su više maškaranih zabava.


Članice i članovi već dugi niz godina aktivnih karnevalskih udruga – Babani i Omišjanski Babani tako su se priključili nastojanjima svojih prekomorskih susjeda te su u svom Omišlju odlučili prirediti donatorsku akciju namijenjenu Riječaninu Tomislavu Niklu ili točnije rečeno nastojanjima prikupljanja novca potrebnog za njegovo liječenje u Istanbulu.


Stoga će se ovog puta manifestacije Makarunijada i Fritulijada, kakvima su Omišljani i Njivičani tradicionalno uveseljavali karneval, ove godine prvi put održati u novom, povezanom izdanju nazvanom »Makar i frite«, predstavila nam je Andrea Orlić Čutul, direktorica TU-a TZO-a Omišalj.
– »Makar i frite« veselo je maškarano zbivanje koje je svoje ime dobilo kroz spoj naših dviju tradicionalnih delicija – makaruna i fritula, ali i njima posvećenih maškaranih druženja – nastavila je naša sugovornica, objasnivši nam da će se sad tako prvi put u tom slano-slatkom obličju dvije sjedinjene fešte održati ove subote, 15. veljače, na omišaljskom trgu Prikešte s početkom od 13 sati.


Andrea Orlić Čutul je, pozivajući sve željne dobre zabave, ali i one koji su spremni pomoći teško bolesnom Riječaninu da ove subote posjete Omišalj, napomenula i da će se humanitarni prilozi prikupljati kroz prodaju porcija ondje ponuđenih, friško pripremljenih makaruna i fritula, a koji će se nuditi po simboličnoj cijeni od samo deset kuna.


Makarune će izrađivati i kuhati članovi Babana, Omišjanskih Babana i predstavnici Društva za poljepšavanje Omišlja te Kluba 60+, ističe direktorica TU-a TZO-a Omišalj, podsjetivši nas da će okupljene na tom omišaljskom lokalitetu u ovoj prigodi zabavljati popularni Koktelsi.


Treba reći i da će tijekom subotnje večeri mješoviti zbor omišaljskog KUD-a »Ive Jurjević« održati maškarani koncert u Društvenom domu Omišalj. Koncertni nastup najavljen za 19 sati svojim će izvedbama dodatno obogatiti članovi pjevačkog zbora Sloga iz Hreljina, jednako kao i KUD-a »Mate Matetić« iz Jadranova.


Za nedjelju, 16. veljače, pripremljeno je još jedno izdanje utrke kareta Grand Prix Njivice 2020. Start jurnjave karetaša njivičkom Primorskom cestom zakazan je za 12 sati.