'Gradimo bolju Europu s djecom'

Eurochild konferencija završila preporukama kreatorima javnih politika

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Svaka vlada u Europi trebala bi uvesti edukaciju o dječjem pravu na sudjelovanje kao obvezan dio kurikuluma svake škole, jedna je od preporuka koje su djeca i mladi uputili kreatorima javnih politika na zatvaranju međunarodne konferencije »Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!OPATIJA/ZAGREB Svaka vlada u Europi trebala bi uvesti edukaciju o dječjem pravu na sudjelovanje kao obvezan dio kurikuluma svake škole, jedna je od preporuka koje su djeca i mladi uputili kreatorima javnih politika na zatvaranju međunarodne konferencije »Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!«


Domaćini konferencije, koja je od 29. do 31. listopada, održana u Opatiji u organizaciji mrežne organizacije Eurochild, bili su Društvo »Naša djeca« Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece, priopćilo je u četvrtak Društvo Naša djeca.


Tema konferencije bila je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, a u njenom radu sudjelovalo je više od 300 vodećih stručnjaka iz područja dječjih prava, članova udruga, kreatora javnih politika te djece i mladih iz 39 europskih država.
Na zatvaranju konferencije predstavljene su preporuke djece i mladih upućene kreatorima javnih politika. Uz već spomenutu, istaknuto je i kako bi svaka vlada u Europi trebala implementirati strategiju inkluzivne participacije za svu djecu, te kako bi trebala biti obvezna pružiti dokaz o utjecaju djece u sastavljanju programa te sudjelovanju u donošenju odluka i njihovoj provedbi.