Investicija

ENERGETSKA OBNOVA Vrtić Volosko u novom ruhu uz pomoć 1,1 milijuna kuna EU-a

Marina Kirigin

Foto M. Gracin

Foto M. GracinVOLOSKO Projekt energetske obnove zgrade područnog opatijskog dječjeg vrtića u Voloskom priveden je kraju. Postavljena je toplinska izolacija, zamijenjena drvena stolarija, ugrađeni termostatski radijatorski ventili, zamijenjena unutarnja rasvjeta učinkovitijom i uveden sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode. Obnova zgrade područnog dječjeg vrtića u Voloskom trajala je gotovo pet mjeseci, a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,1 milijun kuna, od čega je oko 55 posto bespovratnih sredstava iz EU fonda, istaknuto je na konferenciji za novinare u Voloskom.


– Podigli smo učinkovitost ove zgrade za dva razreda, čime smo uštedjeli i sada štedimo 74 posto energije. Obnovom smo učinili prostor kvalitetnijim za boravak naše djece. Uz novi vrtić na Punta Kolovi, ovo je jedan od ciklusa obnove postojećih područnih dječjih vrtića koje imamo na području Grada Opatije – rekao je Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije, a ravnateljica DV-a Opatija Sabrina Jelić dodala kako u vrtiću postoje tri odgojne skupine djece, dvije skupine 10-satnog i jedna skupina 5,5-satnog programa.


– Pratimo državne pedagoške standarde. Broj upisane djece je nešto manje od 60, a kapacitet vrtića je 60. Djeca borave u tri prostorije, a specifičnost vrtića je da se djeca slobodno kreću cijelim prostorom. Ovom obnovom poboljšani su uvjeti boravka djeca u tom prostoru, a primijetili smo i veliku uštedu u energiji. Radovi su rađeni dok djeca nisu bila u vrtiću, a 1. rujna smo se uselili u obnovljene prostore – kazala je Jelić.


Opširnije u tiskanom izdanju