Prijave bez reakcije institucija

Ekocid na Krku: Tko je nadležan za noćne trovače njivičke šume

Mladen Trinajstić

Uništeni njivički hrastovi / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Uništeni njivički hrastovi / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Na čestici u vlasništvu RH stabla se truju bušenjem rupa u deblu i ulijevanjem crne tekućine što dovodi do sušenja stabala. Općina je podnijela prijave na niz adresa, no reakcija još nemaNJIVICE  Općina Omišalj je još u kolovozu zaprimila prijavu građana o devastaciji šume u Njivicama. Izlaskom komunalnog redara na teren, ustanovljeno je da se na prijavljenoj čestici u vlasništvu Republike Hrvatske, a koja se nalazi iznad objekta Peharček (između ulica Vladimira Nazora i Kralja Tomislava), više od desetak stabala posušilo.


U deblu stabala, zamijećeno je u toj prilici, bile su izbušene rupe te je vidljivo da je kroz njih u uništena stabla uljevana neka crna tekućina. Budući da uvidom u zemljišne knjige proizlazi da je predmetna čestica vlasništvo RH, Općina Omišalj je 20. kolovoza i službeno podnijela prijavu Hrvatskim šumama, Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Službi inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, jednako kao i Policijskoj postaji Krk.


Dvije prijave


– Od Službe inspekcijskog nadzora zaprimili smo obavijest da su predmet proslijedili Inspekciji zaštite prirode, prenijela nam je općinska načelnica Mirela Ahmetović otkrivši da je početkom listopada Općina zaprimila novu prijavu građana, vezano za istu problematiku. Građani navode da se stabla sustavno truju kako bi se posušila, srušila te, naposljetku, usred noći, odvezla kamionima.


U izbušene rupe netko u stabla ulijeva tekućinu zbog koje se stabla suše / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


U izbušene rupe netko u stabla ulijeva tekućinu zbog koje se stabla suše / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

– Budući da i dalje nismo bili obaviješteni o postupanju nadležnih institucija po našoj prijavi, 4. listopada uputili smo novu prijavu Hrvatskim šumama, ali i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Policijskoj postaji Krk. Prije koji dan zaprimili smo dopis Državnog inspektorata, Sektora za nadzor zaštite prirode koji je predmet zaprimio od Službe inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, a u kojem navode da Inspekcija zaštite prirode nema nadležnosti za postupanje po našoj prijavi jer se navedena katastarska čestica ne nalazi u području Ekološke mreže, kaže Ahmetović, dodajući da je općinski komunalni redar u više navrata u međuvremenu vršio uvid na predmetnoj čestici.


Tužni prizori


– Međutim, osim tužnih prizora uništenih hrastova impresivnih dimenzija i starosti koji su, nažalost, podlegli ljudskoj samovolji, nije naišao na nikakve indikacije koje bi upućivale na počinitelja ovog strašnog nedjela. Općina Omišalj stoga će uputiti dopis Glavnom državnom inspektoratu kojim će tražiti informaciju o tome koje tijelo je nadležno za rješavanje ove problematike, zaključila je omišaljska načelnica odlučna u zaustavljanju ove zabrinjavajuće prakse neodgovornih pojedinaca, a posljedično i sankcioniranja njihove samovolje, odnosno postupaka koje će lokalna uprava nastojati »prekinuti«, a sve radi očuvanja prirode od bezobzirnog i zdravom razumu suprotstavljenog postupanja misterioznih i još uvijek neotkrivenih »noćnih trovača šuma«.