Crveni križ Crikvenica

Ekipe “Zadnja pomoć” i “Na aparatima” idu na Hreljin

Biljana Savić

Obje pobjedničke ekipe nastavljaju s pripremama za međužupanijsko natjecanje mladih za područje Primorsko-goranske i Istarske županije koje će biti održano 4. travnja na HreljinuGradsko društvo Crvenog križa Crikvenica je, sukladno kalendaru natjecanja Hrvatskog Crvenog križa, organiziralo Gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa koje se održalo u Srednjoj školi Dr. Antuna Barca u Crikvenici. Natjecale su se dvije ekipe podmlatka iz OŠ Zvonka Cara, pod vodstvom prof. Ivane Hegedüs-Crnčić, i dvije ekipe mladih iz Srednje škole Dr. Antuna Barca, pod vodstvom prof. Milana Martuslovića.


Za ekipu podmlatka u kategoriji »Na aparatima« nastupili su Lorena Kukić, Mario Bošnjak, Lucija Kostelić, Antonija Ljubobratović, Una Marija Odžić i Natalija Grozdanić, a u ekipi »Zvončice« natjecale su se Gabrijela Katušić, Elena Martinović, Karla Šolin, Andrea Kiš, Lea Mihajlović i Eni Marinković. Pobjednik u kategoriji podmlatka je ekipa »Na aparatima«.


Ekipe mladih su se natjecale u sastavima »Prva pomoć« i »Zadnja pomoć«. U »Prvoj pomoći« nastupile su Aurora Sučić, Iva Polić, Antonija Radošević, Anđela Pavičić i Hana Ćosić, a u pobjedničkoj ekipi »Zadnje pomoći« Matija Manestar, Antonio Raguž, Mateo Lovrenović, Paolo Latin i Stephanie Kalafatić.


Provjera znanja
Natjecatelji su provjeravali znanje o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te znanjima i vještinama u pružanju prve pomoći. Obje pobjedničke ekipe nastavljaju s pripremama za međužupanijsko natjecanje mladih za područje Primorsko-goranske i Istarske županije koje će biti održano 4. travnja na Hreljinu.


– Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u pripremama, organizaciji i provedbi samog natjecanja – autoškoli T.A. Crikvenica koja već dugi niz godina ustupa prostor učionice za pripreme, srednjoj školi Dr. Antuna Barca Crikvenica u kojoj smo svake godine domaćini natjecanja te učenicima osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara koji su nastupili kao glumci, kao i svim volonterima koji su pridonijeli uspješnosti natjecanja – ističe ravnateljica crikveničkog Crvenog križa Irena Gašparović.


Tijekom veljače GDCK Crikvenica je održalo više radionica namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola. Tako su za sve učenike prvih razreda OŠ Vladimira Nazora, matične i područnih škola Dramalj i Jadranovo, održane radionice »Brojevi žurnih službi«. Ovim radionicama djecu se, kroz igru i crteže, naučilo kako prepoznati i pamtiti brojeve žurnih službi (112, 192, 193, 194), kako navoditi žurne službe i povezivati brojeve s određenom žurnom službom, kako opisati konkretne situacije kad je potrebno zvati brojeve žurnih službi. Djeca su naučila razvijati pozitivan stav prema pomaganju drugima u nevolji.


Radionice u planu


Za učenike 8. razreda organizirane su radionice o prevenciji trgovanja ljudima, u suradnji s policijskom postajom Crikvenica, a radionica je održana i za maturante SŠ Dr. Antuna Barca.


U nadolazećem razdoblju za učenike osnovnih škola u planu su radionice »Prva pomoć, upomoć« za učenike 1. razreda OŠ Zvonka Cara te radionice o prevenciji i kodovima ponašanja na vodi za učenike 3. razreda osnovnih škola u sklopu programa Sigurnosti na vodi i ekološke zaštite priobalja.


Također, za učenike 2. razreda SŠ Dr. Antuna Barca bit će organizirana radionica »Prva minuta je najvažnija« o važnosti i postupku reanimacije.


– Uoči prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, crikveničke maturante upoznat ćemo s važnošću i postupkom darivanja krvi te ih na taj način educirati i motivirati da se i sami priključe velikoj humanoj obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi – najavljuje Irena Gašparović.