Suncokret ruralnog turizma

Dvije nagrade otišle na Krk

Mladen Trinajstić

Vrbnička Kuća vina Ivan Katunar nagrađena je zlatnom poveljom u kategoriji vinskog turizma, a OPG Magriž poznatog ovčara i sirara Mirjenka Mrakovčića iz Kornića dobio je brončanu povelju u kategoriji poduzetnika u ruralnom turizmuRazloga za zadovoljstvo rezultatima sedme po redu akcije Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koju organizira i priređuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« imali su, među ostalima, i neki od najpoznatijih otočnih poljoprivrednih proizvođača. U najvećoj domaćoj akciji u ruralnom turizmu kojom se, kako njeni organizatori ističu, promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva izvornost i stvaraju novi proizvodi, ovog su puta prepoznata i prigodnim nagradama honorirana nastojanja i postignuća vrbničke Kuće vina Ivan Katunar kao i OPG-a Mirjenko Mrakovčić iz Kornića.


Ukupno 45 nagrada


I dok je Katunarova vinarija nagrađena zlatnom poveljom u kategoriji vinskog turizma, OPG-u Magriž poznatog otočnog ovčara i sirara Mirjenka Mrakovčića u ovogodišnjoj je akciji pripala brončana povelja u kategoriji poduzetnici u ruralnom turizmu. Ove godine je Zlatni suncokret, a time i šampionski naslov akcije čiji je finale upriličen u zagrebačkom hotelu Academia, pripao uistinu dopadljivom Roxanich Wine & Heritage hotelu iz Motovuna. U završnici te akcije dodijeljeno je sveukupno 45 nagrada. Na sam natječaj pristiglo je 150 prijava iz svih dijelova naše zemlje, a o najboljima je i ove godine odlučivala komisija sastavljena od turističkih stručnjaka. Uz šampionsku titulu, na završnoj su svečanosti dodjeljivane zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u sedam kategorija, među kojima onoj u kojoj su se birala najbolja turistička seljačka gospodarstva, potom i poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, ali i nagrađivala kvaliteta u segmentu tradicijske ruralne gastronomije, vinskog turizma te u segmentu proizvoda zaštićenih marketinških oznaka.


Kuća vina Ivan Katunar nastavlja dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Otac i sin, dva Ivana, zaslužni su za kvalitetu vinskih proizvoda kojima su, diče se Katunari, spojili generacijsko iskustvo i nova znanja u proizvodnji vina. Ispod svoje obiteljske kuće smješetene na samom ulazu u Vrbnik još su 2007. godine ukopali i uredili novi podrum koji je, kažu, opremljen najsuvremenijom tehnologijom. Kuća vina svoj novi vizualni identitet dobiva 2017. godine, kad je ljubiteljima dobrog vina predstavljen novi proizvodni i prodajni prostor, kao i sala za degustaciju.


Poznat niz godina
Kornićarski ovčar i sirar Mirjenko Mrakovčić ljubiteljima domaćeg, zaštićenog krčkog sira dobro je poznat već dulji niz godina, među ostalim i kroz svu silu nagrada, priznanja i medalja koje sa svojom suprugom Vesnom osvaja na sirarskim smotrama u zemlji i inozemstvu. Poznati i po svojim inovativnim recepturama proizvodnje začinjenih sireva dozrijevanih u smjesi domaćeg bodulskog bilja ili pak listovima oraha, ali i svim ostalim sirnim adutima, Mrakovčićevi su pred samo koji tjedan napravili značajan iskorak u svom poslovanju otvaranjem vrata nove, velike i moderno opremljene sirane i kušaonice smještene u selu Lakmartin. U istom su kompleksu brončanim prizanjem u ovoj akciji nagrađeni otočani otvorili i suvremeni klaonički pogon, sadržaj kakvog do tada na Krku zapravo i nije bilo.


Nagrade i u Delnice i Čavle


Osim dvaju krčkih ruralno-turističkih brandova, onog vinskog te drugog povezanog sa sirarstvom, odnosno domaćom gastronomijom, u istoj akciji posebnim priznanjima nagrađene su i dvije manifestacije s područja Primorsko-goranske županije. Posebno priznanje za autentičan prikaz adventa u kategoriji ruralno-turističkih manifestacija tako je dobila Delnička adventska bajka koja je poker nagrađenih iz naše regije zaokružila zajedno s također posebnim priznanjem ovjenčanim Festivalom palente i sira koji se održava u Čavlima, a čiji su organizatori nagrađeni za poticanje tradicijske ugostiteljske ponude.