Prvi put u školi

Dva razreda u Delnicima, drugdje po jedan

Marinko Krmpotić

Šest od ukupno devet goranskih lokalnih samouprava nije doseglo dvoznamenkasti broj polaznika prvih razreda. Brod Moravice i Fužine broje ih sedam, u Lokvama ih je šest, Mrkoplju pet, Skradu tri te Brodu na Kupi dvaDELNICE – Krenulo je. I goranski su školarci danas, drugog ponedjeljka rujna 2019. godine, sjeli u školske kupe i počeli novu školsku godinu. Za njih 134 danas je to bilo prvi put da su našli svoje mjesto u klupi, vidjeli s kim to sjede, tko im je učiteljica, kakav je razred, kakva škola… Naravno, puno toga neki su već znali jer su se raspitali kod starijih, pojedinci su već i ranije malo upoznali školu, vidjeli, barem,izdaleka učiteljicu, prošetali dvorištem…


Ipak, prvi prvi put bilo je – baš danas! Od 134 goranska prvašića najviše ih je u Delnicama – četrdeset i jedan, što znači da će biti formirana dva razreda. I to su jedina u istoj školi dva razreda prvašića u Gorskom kotaru. Svi ostali imat će po jedan razred. Na području grada Čabra 32 su upisana prvašića pri čemu ih je najviše u mjestašcu Plešce te Gerovu – po osam. Dalje slijede Prezid (7), Čabar (5) i Tršće (4). Na trećem mjestu po broju upisanih učenika prvog razreda je Ravna Gora sa 17 prvašića (16 u matičnoj školi, jedan u Područnoj školi Stara Sušica), a iza Ravne Gore je Vrbovsko koje, iako veća sredina, ove godine ukupno ima svega 14 prvašića – po pet u Vrbovskom i Gomirju te po dva u Severinu na Kupi i Moravicama, dok u PŠ Jablan i Veliki Jadrč ove godine prvašića nema, a škole u Lukovdolu i Senjskom su – zatvorene!


Preostalih šest goranskih lokalnih samouprava nije doseglo dvoznamenkasti broj polaznika prvih razreda. Brod Moravice i Fužine broje ih sedam (tri u Fužinama, četiri u Liču), u Lokvama ih je šest, Mrkoplju pet, Skradu tri te Brodu na Kupi dva.Ukupan broj prvašića ove je godine u odnosu na prošlu manji za samo dva prvašića, a analiza po naseljima pokazuje da je, bar ove školske godine, demografsko stanje najbolje na području Čabra gdje je čak 13 prvašića više. Pritom je itekako zanimljivo malo Plešce čija Područna škola broji čak osam prvašića što je, primjerice, više od prvašića u Čabru, Vrbovskom, Fužinama, Lokvama, Mrkoplju… Bravo za mame i tate iz Plešci! Pohvale zaslužuju i Ličani koji imaju više prvašića (4) od susjednih znatno većih Fužina (3). Kad je riječ o ukupnom broju svih osnovaca, na goranskom ih je području u deset osnovnih škola 1.368 što je za samo sedam manje no prethodne školske godine. Najveći minus bilježi Vrbovsko koje ima dvanaest osnovaca manje no prošle godine, Skrad je na minus četiri, Delnice na minus tri, Mrkopalj, Brod na Kupi i Ravna Gora ostali su na istom broju, a u plusu su Lokve i Čabar (plus 4), Fužine (plus 3) i Brod Moravice (plus jedan). Mali minusi nisu strašni, ali je loše to što se bilježe godinama što je još jedna potvrda onoga što svi znamo – Gorski kotar polako nestaje, a slično je i u ostatku Hrvatske.


Manje učenika i u srednjim školama
Što se tiče tri goranske srednje škole, i tu je stanje slično onom u osnovnima, a to znači da se bilježi lagani pad. Konkretno, najviše učenika prvog razreda ove je godine upisano u Željezničko tehničkoj školi Moravice koja ima 40 učenika prvih razreda ove školske godine, a to je za četiri manje no prošle. U Srednjoj školi Delnice upisan je 31 novi polaznik te ustanove što je za jednog učenika manje od prošle godine, a u SŠ Vladimira Nazora u Čabru s 12 novoupisanih ostali su na prošlogodišnjoj brojci učenika prvih razreda.