Zbližavanje

Dva grada stavljaju pečat na dobar odnos: Ovih dana bratimljenje Krka i Vukovara

Mladen Trinajstić

Predloženim Sporazumom čelništva Vukovara i Krka dogovorila su se da će ubuduće još snažnije, predanije i koordiniranije djelovati na razvijanju i širenju međusobnih odnosa s ciljem dobrobiti svojih građanaNakon što je još u rujnu prošle godine, a slijedom inicijative HSP-ove krčke podružnice, Gradsko vijeće Krka donijelo svoj zaključak o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma o bratimljenju s Gradom Vukovarom, ovih se dana taj višemjesečni postupak formalizira i zaključuje. Na još u siječnju vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi odaslano pismo namjere kojim ga je o toj inicijativi informirao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, predstavnici Gradske uprave Vukovara reagirali su pozitivno te su, već koji tjedan potom, svoje odskora i službene pobratime s Kvarnera izvijestili o vlastitom prijedlogu Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između gradova Krka i Vukovara.


Predloženim Sporazumom kojim će ta dva hrvatska grada uskoro i službeno ovjenčati svoje dosad neformalne prijateljske odnose, čelništva Vukovara i Krka dogovorila su da će ubuduće još snažnije, predanije i koordiniranije djelovati na razvijanju i širenju međusobnih odnosa s ciljem dobrobiti svojih građana, uspostavljanja međusobnih prijateljskih odnosa, i to kako među samim žiteljima Krka i Vukovara, tako institucijama tih gradova. Suradnja građana, udruga, institucija i predstavnika Krka i Vukovara bit će usmjerena na područja gospodarskog, društvenog, obrazovnog, kulturnog i komunalnog te humanitarnog života, u okvirima njihovog samoupravnog djelokruga, stoji u prijedlogu odluke koju je Krčanima na suglasnost odaslao vukovarski gradonačelnik Penava koji će, baš kao i krčki gradonačelnik pred »svoje« vijećnike, s istim tekstom uskoro izaći pred članove predstavničkog tijela tog grada na istoku naše zemlje.


Gradovi Krk i Vukovar aktivno će podupirati realizaciju ove suradnje, zbližavanja i međusobnog upoznavanja građana i institucija Krka i Vukovara, održavat će srdačne veze prijateljstva i zajedništva za razvoj, boljitak i dobrobit svojih zajednica pa će u tom smislu poticati različite aktivnosti građana i institucija, stoji u Sporazumu čije svečano supotpisivanje od strane dvojice gradonačelnika tek treba uslijediti. Sjednica krčkog Gradskog vijeća na kojoj će se glasati o prijedlogu sporazuma o prijeteljstvu i suradnji s Vukovarom zakazana je za srijedu, 11. ožujka.


Razmjena iskustava
Već pet općina otoka Krka potpisalo je odgovarajuće sporazume o bratimljenju i suradnji s općinama na području Vukovarsko-srijemske županije pa je inicijativa ponikla iz našeg Gradskog vijeća na tragu nastavku i produbljenja takve suradnje, ustvrdio je u svom dopisu kolegi Penavi krčki gradonačelnik Vasilić. Kao rezultat tog čina očekujem pokretanje novog oblika suradnje i zamah razvijanja iskrenog prijateljstva i solidarnosti među našim građanima, nastavlja Vasilić ocijenivši da kao rezultat tog čina on vidi i očekuje razmjenu iskustava i primjera najbolje prakse u područjima od interesa obiju lokalnih zajednica. Ustvrdio je da tu posebno misli na teme iz segmenta gospodarstva, turizma, kulture, ekologije, socijalne skrbi, zaštite ljudskih prava, financiranja projekata, ali i razvoja infrastrukture.