Potpisan ugovor

Država ulaže 450.000 kuna u Mohorovičićev centar

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić, koja sudjeluje na Danima hrvatskog turizma u Osijeku, s ministrom turizma Garijem Cappellijem u Iloku je potpisala Ugovor o sufinanciranju uređenja druge faze Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centra u Voloskom, vrijedan 450 tisuća kuna – objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Opatije.


Kako se pojašnjava, Ministarstvo turizma je korisnicima Programa razvoja javne turističke infrastrukture za 2019. godinu dodijelilo ukupno 20 milijuna i 236 tisuća kuna za 67 razvojnih projekata u Hrvatskoj. Potpore kroz ovaj program uključuju plaže, centre za posjetitelje i interpretacijske centre, javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma, studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom i studije upravljanja kvalitetom u turizmu.


Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih-prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Od ukupno 67 razvojnih projekata, 21 se odnosi na uređenje plaža, 22 na centre za posjetitelje i interpretacijske centre, osam na javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma, osam na studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te osam na studije upravljanja kvalitetom u turizmu. Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar nalazi se u prizemlju Doma Liburnija u Voloskom i nakon što je prva faza završena, javnosti će otvoriti vrata 18. listopada. Prva faza prikazuje životni put slavnog Vološćana, jednog od najznamenitijih hrvatskih znanstvenika uopće, a u drugoj fazi projekta bit će uređena dodatna prostorija s interaktivnim prikazom eksperimenata koje je dr. Mohorovičić izvodio i znanstvenih spoznaja do kojih je došao, stoji na gradskom webu.