Glasovima do priznanja

Društvo Naša djeca Opatija u konkurenciji za nagradu UNICEF-a

Aleksandra Kućel Ilić

Matej Katalinić, Romina Brnečić i Vito Juričić na jučerašnjoj konferenciji / Snimio Marin ANIČIĆ

Matej Katalinić, Romina Brnečić i Vito Juričić na jučerašnjoj konferenciji / Snimio Marin ANIČIĆ

Društvo Naša djeca Opatija s Dječjim gradskim vijećem i Dječjim forumima obilježava 30 godina od usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta i 20 godina akcije »Gradovi i općine prijatelji djece«OPATIJA Članovi Društva Naša djeca Opatija pozivaju sve građane da putem svojih računala ili pametnih telefona glasaju za video s kojim su se kandidirali za međunarodnu UNICEF-ovu nagradu Child Friendly Cities Inspire Awards 2019. koja će se dodijeliti u sklopu svjetskog Summita Gradova prijatelja djece u Kölnu u listopadu ove godine.


DND Opatija i DGV Opatija su ušli u najuži izbor od 200-tinjak prijedloga iz 36 zemalja iz cijelog svijeta, a od strane organizatora bili su pozvani da sudjeluju u ovom međunarodnom natječaju.


– Pozivamo vas da glasujete na stranici https://childfriendlycities.org/2019-summit/vote/ pod naslovom »Za dječju participaciju u Opatiji, Dječje gradsko vijeće Opatija« u kategoriji 1- Značajno sudjelovanje djece – 1. video Opatija, Hrvatska – pozvali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare iz ovog društva koje se brine za što kvalitetniji život mlađe populacije na ovim prostorima.


Dječji tjedan
Konferenciju su i vodili upravo najmlađi, dječji gradski vijećnici Vito Juričić koji je ujedno i dječji gradonačelnik Opatije, te Romina Brnečić i Matej Katalinić. Najavili su program obilježavanja Dječjeg tjedna, te druga događanja tijekom idućih dana u Opatiji i Lovranu.


Društvo Naša djeca Opatija s vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća i forumašima Dječjih foruma tijekom cijele godine raznim događanjima s djecom i za djecu obilježavaju 30 godina od usvajanja najvažnijeg svjetskog dokumenta o djeci – Konvencije UN-a o pravima djeteta te 20 godina akcije »Gradovi i općine prijatelji djece«.U srijedu, 9. listopada, održat će se prezentacija knjižice »Igrom učimo o gradu« autorice Sanje Škorić, a dan kasnije javni skup XII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije pod nazivom »Korakom za dječja prava«. Vijećnici će se s transparentima spustiti iz škole do zgrade Grada, a zatim će se u gradskoj vijećnici održati 2. sjednica XII. saziva DGV-a. U petak, 11. listopada, održat će se Mića marunada u Lovranu s ovogodišnjom temom »Mala renesansa u Lovranu«.– Uoči Dječjeg tjedna, 2. listopada s početkom u 11.30 sati otvorit će se izložba fotografija pod nazivom »Koračajmo zajedno za dječja prava«. Fotografije su vijećnici vrijedno sakupljali, a govore o životu djece danas u svijetu – naglasio je Vito Juričić, dječji gradonačelnik Opatije.


Izložba će biti postavljena od 2. do 18. listopada u Galeriji Laurus u Lovranu. Tijekom jutarnjih sati u izložbenom prostoru održavat će se radionice za učenike osnovnih škola u okviru projekta »Igrom učimo o gradu« što ga DND provodi u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Susreti dječjih vijeća


– Uoči Dječjeg tjedna, 3. i 4. listopada delegacija koju čine vijećnici XII. saziva DGV-a Grada Opatije Vito Juričić, Loreta Lukić i Pia Ferlin Petričić u pratnji svojih mentorica odlaze na 15. Susrete dječjih vijeća Hrvatske u Veliku Goricu. Vijećnici DGV-a Opatija će sudjelovati u programu Susreta i predstavit će projekt vijećnika VIII. saziva DGV-a čija je tema bila »Mediji, djeca i javne kampanje« sa završnim događanjem pod nazivom »Maraton tolerancije i prijateljstva«. Od 6. do 8. listopada Petra Deranja i Jan Galić sa svojom mentoricom Antonijom Katić odlaze u Belgiju kako bi aktivno sudjelovali kao članovi Dječjeg vijeća Eurochild u donošenju Strategija razvoja sudjelovanja djece u Europskoj uniji i pripremama Eurochild konferencije 2020. koja će se održati u Finskoj – istaknula je Romina Brnečić.


U ponedjeljak, 7. listopada, na Međunarodni dan djeteta započinje Dječji tjedan – tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja će završiti u nedjelju, 13. listopada.


– Trajni ciljevi Dječjeg tjedna i ove godine su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire – dodao je Matej Katalinić.