Kvalitetniji rad

Dodatno opremljena soba za senzornu integraciju u Dječjem vrtiću Matulji

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Edukacijom djelatnika i opremanjem sobe za senzornu integraciju omogućit će se rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju i s ostalima kod kojih su uočena odstupanjaMATULJI – Dječji vrtić Matulji raspolaže dodatnom opremom za sobu za senzornu integraciju. Predstavljanje novouređene, dodatno opremljene, veće senzorne sobe, kao i radionica za roditelje vrtićara, održano je jučer u centralnom objektu matuljskog vrtića. Opremanje sobe za senzornu integraciju i jednogodišnja edukacija odgojno- obrazovnih djelatnika, odgojiteljice Tine Đulabić i pedagoginje Kolinde Vučinić, provodi se u sklopu projekta ‘’Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta’’ koji je započeo u rujnu 2018. i provodit će se do ožujka 2021. godine. Edukacijom djelatnika i opremanjem sobe za senzornu integraciju omogućit će se rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju i rad s ostalom djecom kod koje su uočena odstupanja na području senzorike.


Projekt ‘’Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta’’, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 3,4 milijuna kuna, u intenzitetu EU potpore od 100 posto.


Vrlo skupa oprema


– Senzornu sobu u našem vrtiću imamo već šest godina, a sada smo je preselili u veću prostoriju, dodatno uredili i opremili novim sredstvima za rad koja su izuzetno skupa, zbog čega je opremanje ove sobe trajalo punih šest godina. Ova soba neće samo koristiti djeci s poteškoćama u razvoju, kojima je prioritetan boravak u njoj, već i djeci sa senzoričkim poteškoćama koju naši odgojitelji i stručni kadar prepoznaju u radu. To su djeca koja ne dolaze s dijagnozom liječnika, već kroz zapažanja uočavamo poteškoće i predlažemo kako s njima raditi. Potrebe za ovakvom sobom su velike. Danas u svakoj našoj skupini, a imamo ih 24, postoji barem dvoje djece kojima je potrebna ovakva vrsta usluge i ovakva soba. Paralelno s opremanjem, školujemo i odgajateljicu i pedagoginju kako bi lakše prepoznali djecu kojoj treba ovakva pomoć, a onda s njima i radili u ovakvim uvjetima. Ne želimo da se kaže da su djeca nestašna, da ne čuju, ne slušaju. Mi smo tu da im pomognemo da se socijaliziraju i nastave s odgojno-obrazovnim radom u redovitim sustavima – rekla je Jelena Stepić, ravnateljica DV-a Matulji.


Što ranija intervencija
– Senzorna integracija je neurološki proces koji organizira osjete iz okoline i tijela te omogućava funkcionalno korištenje tijela u okolini, odnosno to je organizacija osjeta kako bi mogli aktivno i funkcionalno sudjelovati u aktivnostima svakodnevnog života, objasnile su Tina Đulabić i Kolinda Vučinić koje polaze jednogodišnju edukaciju. – Rana intervencija je vrlo važna jer dijete može usvojiti krive navike ponašanja prilikom senzornih podražaja pa ih je kasnije teško ispraviti. Najčešće su odgajatelji ti koji uoče određenu disfunkciju u senzoričkim poremećajima, a kasnije stručni tim i mi, koji ćemo nakon edukacije imati priliku odraditi to na najbolji mogući način – rekla je Vučinić, dok je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji koja je nositelj ovog projekta, istakla da je u sklopu njega s 3,4 milijuna kuna uspješno pokrenut smjenski rad vrtića, dodatno opremljena senzorna soba i educirani djelatnici, čime se podiže standard usluge u vrtiću.