NEKA PATI KOGA SMETA

Doček u Fužinama: ‘Ono što je bila Blanka Vlašić, to je sada Irena Vlahinić’

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Ireni Vlahinić je prošlog tjedna u poljskom gradu Torunu na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u atletici za veterane osvojila zlatnu medalju skokom od 155 centimetaraFUŽINE Tko se uopće u Hrvatskoj od učenika trećih razreda osnovne škole može pohvaliti činjenicom da je njihova učiteljica – svjetska prvakinja u skoku u vis u konkurenciji veterana, odnosno kategoriji W40?! E, pa mali Fužinarci mogu.


Naime, desetak učenika trećeg razreda OŠ Ivanke Trohar iz Fužina, kao i ostatak ove goranske škole, jučer je imalo poseban i zaista nesvakidašnji prvi nastavni sat i to zahvaljujući »trećašima« najdražoj i najboljoj učiteljici Ireni Vlahinić koja je prošlog tjedna u poljskom gradu Torunu na tamo održanom dvoranskom Svjetskom prvenstvu u atletici osvojila zlatnu medalju skokom od 155 centimetara! Naravno, takav rezultat zaslužuje svaku pažnju pa je cijela škola jučer odlučila Ireni čestitati posebnom priredbom u školskoj sportskoj dvorani.


Sve skupa trebalo je, koliko je god to moguće, biti iznenađenje, a tako je i bilo jer je odmah po ulazu u dvoranu Irena Vlahinić »napadnuta« feštarskim balonima i za ovu priliku skladanom pjesmom školskog zbora koja je, između ostalog, poručila: »Ono što je bila Blanka, to je sada Irena«, odnosno: »Neka pati koga smeta, Irena je prvak svijeta!«. Potom su joj učenici njenog trećeg razreda čestitali darovima, zagrljajima, poljupcima i osmijesima, a kroz razgovor s osnovnoškolskim novinarkama svi su mogli saznati kako je bilo u Poljskoj, na koji način je Irena doživjela i proživjela natjecanje i uspjeh, što planira dalje, te ono najbitnije, hoće li i dalje ostati raditi u fužinskoj školi?


Najdraža disciplina
– Ovo je ljepše od bilo koje medalje! Hvala vam svima! Ovo zaista nisam očekivala. Znala sam da ćete mi nekako čestitati, ali da će baš cijela škola biti u dvorani i da će to biti ovako lijepo i spontano, nisam mislila, rekla je učiteljica Irena koja je slutila da joj se sprema čestitka.


– Kad sam ušla u zbornicu i vidjela da nema nikoga, najprije sam pomislila da sam zakasnila, a kad sam shvatila da nema ni učenika po razredima, onda mi je postalo jasno da se nešto sprema, objasnila je Irena Vlahinić, dodavši da je do naslova svjetske prvakinje došla na natjecanju koje je okupilo 4.350 sportaša iz 88 zemalja.


– Nastupila sam u mojoj najdražoj disciplini, skoku u vis. I dalje ostajem u toj disciplini, a možda ću svemu tome pridružiti trčanje s preprekama, skok u dalj te možda i petoboj. No, za to se treba jako puno pripremati pa ću ići postupno i vidjeti koliko mogu i koliko imam vremena za pripreme koje su jako bitne pa koristim svaku priliku da uz svoju obitelj – supruga Sašu te djecu Jana, Katju i Svena – treniram i to uz pomoć vrhunskog kondicijskog trenera Gorana Moravčeka, kaže Irena Vlahinić koja se za Svjetsko prvenstvo priprema mjesec i pol dana.


Venecija pa Toronto


– Više nisam mogla jer sam zbog problema s kukom prolazila jedan rehabilitacijski proces pa su i pripreme bile manjeg intenziteta. Baš stoga nisam očekivala ni ovaj rezultat pa ni ovu visinu, jer sam dva tjedna prije skočila 145 centimetara. No, u Poljskoj me je ponijela atmosfera i sve je bilo odlično.


Naravno, ovaj me uspjeh strašno motivira, nastavit ću raditi i pojačano trenirati jer sam sigurna da mogu više od 155 centimetara. Prvo sljedeće veliko natjecanje je Europsko prvenstvo u Veneciji ovog ljeta, odnosno Svjetsko prvenstvo u Torontu sljedećeg ljeta i na ta ću natjecanja nastojati otići što spremnija, rekla je Irena Vlahinić, članica AK Kvarnera iz Rijeke.


Učiteljičin uspjeh posebno su s puno radosti dočekali njeni »trećaši«. Nina Čebuhar rekla je da je sigurna da se do tako velikog uspjeha ne može doći tako lako.


– Znam da se jako puno mora trenirati i baš sam sretna zbog moje učiteljice koja je postala svjetska prvakinja, što ipak baš ne može svatko – rekla nam je Nina, rekavši da se ona bavi gimnastikom, ali je sad baš malo stala s vježbanjem.


Marta Kozelički pak priznala je da je očekivala uspjeh svoje učiteljice.


– Ma ona stalno donosi neke medalje pa je čak i bilo za očekivati da će donijeti neku medalju, a baš je super da je to zlatna. Iako mi bismo je voljeli i da nije osvojila ništa. Ali ovako je baš super jer sad cijela škola slavi i svi smo baš sretni – zaključila je Marta.


Sportski geni 


Irenin uspjeh lakše je razumjeti ako se zna da dolazi iz obitelji iznimnih sportskih gena. Njena majka je Katarina Tošić koja je četiri puta bila svjetska prvakinja u veteranskoj konkurenciji, a kao seniorka igrala je rukomet te u atletici osvajala naslove prvakinje tadašnje Jugoslavije.


Po očevoj je strani Katarina dio poznate i sportu potpuno okrenute delničke obitelji Šporer koja je hrvatskom i delničkom sportu dala višestruke državne prvake u skijaškim skokovima i skijaškom trćanju, sjajne kuglače i nogometaše.