Lovcima vezane ruke

Divlje svinje u Dramlju: Izlaz u zamkama?

Anto Ravlić

Spremni smo Crikvenici dati dvije zamke na ispitivanje bez naknade. Već sam stupio u kontakt, rekao je Mirko Olić vlasik Tvrtke MTG OlićDRAMALJ Divlje svinje nisu se uplašile medijske prašine i jučer su se opet pojavile u Dramlju. Mještanki sela Pavlići koja pomaže susjedi oko djece divlja svinja se približila na metar. 


Grad Crikvenica odlučio je stati na kraj šetnjama krdu opasnih životinja 500 metara od plaže u Dramlju. Danas bi se trebao održati sastanak na kojem će se dogovoriti daljnji koraci kako bi se petnaestak divljih svinja, koje svakodnevno šeću po ulici i dvorištima, protjeralo na pristojnu udaljenost od naselja. 


 – Razgovarali smo s lovnikom, vidjet ćemo kako se policija može uključiti i tko nam sve može pomoći u rješavanju problema. Sve bi trebali definirati na današnjem sastanku i poduzeti korake. Divlje svinje su evidentirane i u Jadranovu gdje su prisutne od prošlog ljeta.


Prilaze kućama, ulaze u dvorišta. Lovci ne mogu rješavati problem na svoju ruku jer imaju male kvote odstrela, a ne smije se ni pucati 300 metara od kuća. Osim toga, turistička sezona je u punom jeku i moramo djelovati razmišljajući i o turistima. Krk, Cres i Lošinj se bore s istim problemom, objašnjava zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić.   

Neinteresantan kukuruz


Svinje će biti teško uhvatiti u zamku jer im kukuruz kojim ih se mamilo više nije interesantan. Slasnije su voćke, pogotovo murva koja im je omiljena hrana i zbog koje i dolaze u dvorišta.  Rješenje možda ipak postoji. Zove se kavez zamka za humano hvatanje divljih životnja, a proizvod je zanatske radnje MGT Olić iz Rijeke. 

Takvom zamkom lani je na Zametu uhvaćena lisica koja se šuljala oko dječjeg igrališta. – Zamka koja može uhvatiti i medvjeda je još relativno nepoznat proizvod kod nas. Spremni smo Crikvenici dati dvije zamke na ispitivanje bez naknade. Već sam stupio u kontakt. Kad se uhvate prve životinje mogli bi se dogovoriti o dnevnon najmu ili kupnji zamke.


Tražim samo da Grad preuzme suorganizaciju jer sam imao problema na Krku kad sam samoinicijativno postavio zamke, objašnjava vlasnik Mirko Olić, dodajući da je na Cresu postavio tri zamke, a i Lošinj je zainteresiran. 


 Zamka funkcionira jednostavno, kad životinja privučena mamcem uđe u kavez, zatvaraju se vrata i životinja se može transportirati. 


 – Nema opasnosti za čovjeka, a životinja ostaje neozlijeđena. Navečer se dignu vrata kaveza i ujutro ode vidjeti »ulov«. No ne smije se pucati jer divlje svinje bježe iz područja u kojem se puca. No, opet se vraćaju, objašnjava Olić.