Slikovnica-vodič

“Đir po Krku” turistički vodič za male i velike

Mladen Trinajstić

Ilustrirani vodič tiskan u tisuću primjeraka ponajprije je namijenjen djeci, ali je zanimljiv i drugim uzrastima. Izdavač se nada da će ogroman potencijal projekta prepoznati i lokalni turistički djelatnici te ga prevesti i koristiti u turističkoj promidžbiKRK  Krčanima je u galeriji »Decumanus« predstavljen zanimljiv, atraktivan i po mnogočemu drugačiji vodič. U sklopu programa povezanih s obilježavanjem dolaska svetog Nikole upriličena je i prezentacija ilustriranog vodiča – slikovnice »Đir po Krku« objavljenog u nakladi Centra za kulturu Grada Krka.


Radi se o sasvim neobičnom projektu, svojevrsnom turističkom vodiču koji je ponajprije namijenjen djeci pa stoga ni ne čudi da su ga svi krčki mališani u ovoj prigodi dobili na dar u svojim poklon paketima.   

Neistražene vode


– Svjesni kako grad Krk, obzirom na svoju dugu povijest i zanimljivu kulturnu i umjetničku baštinu ima potencijal za pričanje njegove jedinstvene priče i na ovakav, djeci primjeren način, hrabro smo odlučili uploviti u te, za sve nas pomalo neistražene vode, naglasila je prezentirajući novi vodič ravnateljica Centra za kulturu Maja Parentić dodavši kako su se u nakani oživotvorenja te inventivne ideje vrlo brzo i »sami po sebi«, nametnuli neki domaći ljudi s iskustvom i znanjem u promocijsko-prezentacijskim projektima.


Ulogu pisca spremno je tako preuzeo Denis Lešić – autor više uspješnih gradskih i otočnih turističkih vodiča, dok se zadaće osmišljavanja i izrade ilustracija prihvatio krčki umjetnik Saša Lončarić, objasnila je Parentić naglasivši i kako je bitnu ulogu u stvaranju netom stvorenog »Đira po Krku« preuzeo Igor Gržetić koji je znalački odradio dizajnerski kao i posao grafičke obrade projekta.   

Ciljana publika


Posebnost prve krčke slikovnice – turističkog vodiča ogleda se u njegovom, dječjim interesima prilagođenom sadržaju, vrlo čitljivom i »ciljanoj publici« prilagođenom tekstu kojim se obrađuje duga i bogata povijest grada i njegovih stanovnika, jednako kao i u vrlo atraktivnim, čak i duhovitim stripovskim ilustracijama uklopljenim u prepoznatljive vedute povijesne jezgre Krka.
Ravnateljica gradske institucije koja je prvu turu »Đira po Krku« izdala u tisuću primjeraka naglasila je kako je netom predstavljeni ilustrirani vodič zapravo izvrsna podloga za mnoge buduće projekte, posebice one turističko-promidžbene prirode.


Naime, za sad je izrađena tek verzija na hrvatskom jeziku i to stoga što smo smatrali da je distribuciju najbolje započeti predstavljanjem projekta domaćoj publici – svim krčkim klincima koji su besplatne primjerke slikovnice-vodiča dobili u paketima kojim ih je razveselio sv. Nikola, istakla je Parentić ne propustivši naglasiti kako se nada da će ogroman potencijal projekta prepoznati i lokalni turistički djelatnici te kroz prevođenje »Đira po Krku« na strane jezike odnosno njegovu kasniju distribuciju mlađim posjetiteljima grada iskoristiti njegovu platformu za još bolje i učinkovitije promoviranje i prezentiranje grada i otoka Krka.   


Predstavljenu slikovnicu prati i izložba originalnih ilustracija Saše Lončarića koju Krčani u galeriji »Decumanus« mogu razgledati sve do 15. prosinca, svakim radnim danom između 10 i 13 sati.Originalan suvenir


Krk bi tako mogao dobiti još jedan nov, originalan i nadasve kvalitetan suvenir koji će biti i vrlo uporabiv u promocijske svrhe, zaključila je ravnateljica CZK Grada Krka ne propustivši naglasiti da se posebnost i značaj cjelokupnog projekta ogleda i u činjenici da je autorsko-realizatorski trojac cjelokupan posao odradio iz čiste ljubavi prema svome gradu – bez ijedne lipe honorara! O tijeku pripreme, kreacije i izrade ilustriranog dječjeg vodiča govorili su njegovi autori koji su, vođeni željom da njihovi maleni sugrađani »na vrijeme« dobiju na dar po primjerak vodiča, proteklih mjeseci danonoćno radili na njegovoj izradi. Doznali smo i da su važnu ulogu ostvarenju projekta i postizanju željene razine njegova kvalitativnog obličja odigrali predstavnici Grada i TZ-a grada Krka kao i komunalnog društva »Ponikve« zahvaljujući čijim se izdvajanjima vodič mogao realizirati u primjerenom izdanju.