U plusu

Dešković: ‘Prihodi Festivala Opatija su za 20,3 posto viši’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto:Sergej Drechsler

Foto:Sergej Drechsler

Optimističan sam, s obzirom na pozitivne rezultate koje kontinuirano postižemo – rekao je ravnatelj Gigante DeškovićOPATIJA Nakon što je objavljeno da će Švicarskom kućom ubuduće umjesto Hrvatskog muzeja turizma upravljati Festival Opatija, pitali smo ravnatelja ove gradske tvrtke o planovima vezanim uz ovaj prostor na atraktivnoj lokaciji u Parku Angiolina.


– Ovo je za nas još jedan izazov tijekom 2019. godine. Prvi korak je učinjen, a to je pregled prostora. Sljedeći korak je postići prihvatljiv dogovor s vlasnikom zgrade te istovremeno uobličiti naše ideje s onim što je izvedivo u tom prostoru. Zatim treba osigurati financijska sredstva i tek tada slijedi realizacija. Ima tu puno posla, ali ja sam optimističan s obzirom na pozitivne rezultate koje kontinuirano postižemo – naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija. Na tragu informacije o pozitivnim rezultatima osvrnuo se također i na poslovanje tijekom prošle godine.


Povratak velikana


– Festival Opatija je za 2018. godinu imao nekoliko ciljeva: povećanje broja posjetitelja i programa, vraćanje međunarodnih glazbenih imena, povećanje raznovrsnosti, te vlastitih prihoda. Po završetku godine zadovoljni smo što možemo reći da su postignuti svi ciljevi te je za nas protekla godina bila vrlo uspješna – naveo je u kratkoj »inventuri« poslovanja Gigante Dešković.
Premda su oči javnosti često uperene upravo u ovu gradsku ustanovu uz već klasičnu rečenicu kako se u Opatiji »premalo toga događa«, odnosno u blažoj verziji kako se u Opatiju »manifestacije vraćaju, ali sve to nije dovoljno«, Dešković kaže da se konačno ipak uspjela uhvatiti uzlazna putanja.


– Tijekom 2018. imali smo gotovo 110 tisuća posjetitelja, što je značajan rast usporedno s prethodnom godinom. Ostvaren je cjelogodišnji program bez stanke, svi prostori kojima raspolažemo bili su u pogonu, a indikativna je činjenica da smo ostvarili više događanja nego što je dana u godini.


Raznovrsnost ponude je nama vrlo važna kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe, stoga se nudilo široku pelerinu događanja od nastupa popularnih glazbenika, kazališnih predstava i kinoprojekcija, do klasične glazbe, izložbi i plesa, a bilo je tu i kongresa, partyja, svečanih primanja, privatnih zabava i slično.


No ipak, 2018. će ostati zapamćena po povratku velikih međunarodnih glazbenih imena čime je prekinut višegodišnji post. Vjerujem da nije potrebno objašnjavati pozitivne učinke koje takvi događaji imaju za cijelu destinaciju, a već je poznato da se u tom pravcu nastavlja te nam nakon Zucchera ove godine dolaze velikani Diana Krall, Eros Ramazzotti, a bit će još iznenađenja – najavio je.– Istovremeno s brojnim tuzemnim i međunarodnim događanjima naša, su vrata ostala otvorena za vrijedne ljude ovoga kraja, sjetimo se izložbe gospodina Vlahovića, nastupa ovdašnjih zborova, mladih sastava, nastupa Marija Battifiace, posveta Dragi Gervaisu… Uveli smo i vođene ture za školarce i studente kako bismo i u tom pogledu dali naš doprinos te sudjelovali i u humanitarnim akcijama – zaključio je ravnatelj Festivala Opatija.Više prodanih ulaznica


Dodao je i kako je 2018. godina završila uz pozitivan financijski rezultat.– Smisao Festivala nije puka zarada, ali živimo u vremenu kada je to važno, stoga veseli podatak da su nam za 2018. ostvareni ukupni prihodi poslovanja 20,3% viši u odnosu na prethodnu godinu, koja je i sama bilježila rast usporedno s prethodnom.

Posebno veseli rast od čak 119% od prodaje ulaznica, najmova i ostalih naših usluga. Ukratko, ostvaren je rast a godina je završena u plusu – rekao je Gigante Dešković, naglasivši i kako ništa od svega što je naveo ne bi bilo moguće bez vrijednih ljudi koji rade u Festivalu Opatija i koji zaslužuju pohvalu.