Modex Cres 2019

DESET SCENARIJA POŽARA Na Cresu započela velika vatrogasna vježba

P. N.

Foto Hrvatska vatrogasna zajednica

Foto Hrvatska vatrogasna zajednicaDanas je započela velika vatrogasna vježba MODEX CRES 2019.


Vježba Modex Cres 2019 veliko je priznanje Republici Hrvatskoj i hrvatskom vatrogasnom sustavu. Događaj je to koji je privukao i veliku pozornost najšire javnosti.


U poslijepodnevnim satima na Cres su stigli Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH i Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu.
Nakon nekoliko mjeseci priprema, započela je velika vatrogasna vježba MODEX CRES 2019. Prije samog početka vježbe, odrađen je zadnji sastanak voditelja vježbe na koje su dane zadnje upute voditeljima timova.


Ulazna točka za sve module koji sudjeluju na vježbi je pristanište Merag na kojem je uspostavljen centar za prihvat (RDC-Reception/departure center). Svim modulima su u ovom centru dane upute za odlazak u logističku bazu, gdje postavljaju šatore i ostalu potrebnu opremu, nakon čega ih se postupno uvodi u vježbu. Prvi je došao modul iz Francuske, a potom su uslijedili dolasci modula iz Italije, Španjolske, Austrije, Grčke i Bugarske. Upućeni su i vatrogasci iz Hrvatske, koji su prevezeni transportnim brodom HRM-a.


Većina modula je došla opremljena za gašenje šumskih požara. Raspon vozila je varirao od terenskih vozila s visokotlačnim modulima, preko navalnih vozila do vozila za prijevoz kontejnera s opremom. Španjolci su uz ostala vozila došli s autobusom, dok su Austrijanci doveli i veliku cisternu za gorivo. Vježba je službeno počela simuliranjem požara kod Prelošćice. Sama vježba je iznimno kompleksna i podijeljena u 10 glavnih scenarija, s kojima će sudionici biti upoznati po dolasku na teren. U svaki glavni scenarij će biti ubačeni dodatni zadaci i pratit će se reakcije timova na novonastalu situaciju.

Na Cres je došao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao domaćin povjereniku Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Christosu Stylianidesu. Po dolasku na Cres, ministra Božinovića su primili pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladen Vinković i tajnik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Nikola Tramontana.


– Svi moduli su stigli prema planu i upućeni su u bazu operacije. Slijedi sastanak s gradonačelnikom Grada Cresa i Stožerom Civilne zaštite Primorsko-goranske županije na kojem će prisutni biti upoznati s trenutnim stanjem na terenu te će biti raspoređeni prema planu vježbe – rekao je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Vinković.