Zaustavljanje depopulacije

Demografska potpora u Vrbovskom: Ovo je prvi dobitnik 100 tisuća kuna – za ostanak

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Zaposlenik Hrvatskih cesta zadovoljio je sve uvjete natječaja, a dobiveni iznos olakšat će mu kupnju i uređenje kuće u Školskoj ulici gdje planira zasnovati obitelj. Grad nastavlja s poticajimaDamir Hlavač prvi je korisnik nepovratne finacijske potpore od čak 100.000 kuna kojima Grad Vrbovsko kroz program poticanja ostanka ili dolaska mladih obitelji na njegovo područje želi dati svoj doprinos zaustavljanju negativnih demografskih kretanja u ovom dijelu Gorskog kotara. Hlavač, inače zaposlenik Hrvatskih cesta, već neko vrijeme planirao je zasnovati obitelj i dom izvan okvira postojeće roditeljske kuće u Vrbovskom, a mogućnost da pritom koristi i bespovratnih 100.000 kuna iz gradskog proračuna, samo ga je dodatno potaknula da krene u realizaciju svoje želje.


– Kuća u Školskoj ulici na broju 9 već je duže na prodaju i razmišljao sam o njenoj kupnji, ali kako poprilično novca treba i za njeno preuređenje, nikako se nisam mogao odlučiti. Onda sam se javio na natječaj Grada i sad kad je pozitivno odgovoreno, krećemo s poslovima. Ovih gradskih 100.000 kuna uz otprilike istu svotu s moje strane ide za kupovinu kuće, a procjenjujem da će mi otprilike još toliko trebati za preuređenje i obnovu. Naravno, i za to sada treba naći novce, ali mislim da će to traženje sada biti lakše jer je kuća tu, već smo nabavili materijal za prve radove, a ovog ćemo ljeta krenuti i na unutrašnje radove uz pomoć roditelja i prijatelja pa vjerujem da za godinu-dvije mogu napraviti sve što sam zamislio te se s djevojkom preseliti na novu adresu – rekao je Hlavač, zahvalivši Gradu na izdašnoj potpori.


Nastavak slijedi


Maksimalnu financijsku potporu Hlavač je dobio jer je, istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, ispunio sve uvjete navedene u natječaju:
– Štoviše, postoji mogućnost dodatne pomoći Damiru i to iduće godine, kad ćemo iznova iz proračuna izdvojiti sredstva za ovaj projekt, pri čemu ćemo u njega uključiti i mogućnost sufinanciranja kamata troškova vezanih uz energetsku obnovu kuća. Dakle, cilj nam je svima koji razmišljaju kao Damir, a to znači da ne planiraju otići iz Vrbovskog već ostati ovdje i zasnovati obitelj, pomoći i motivirati ih na takvo razmišljanje i ovakvim oblicima financijske potpore. Nakon Damira, uskoro ćemo potpisati još jedan ugovor, što znači da ćemo ove godine s 200.000 kuna pomoći mladim ljudima i obiteljima koje žele ostati u svom zavičaju. To je manje od planiranih milijun kuna, koliko smo izdvojili iz proračuna za ovu godinu, ali smo ipak zadovoljni ovakvim početkom jer smo naišli na pozitivan odjek koji će, vjerujem, već iduće godine biti još izraženiji.


Modifikacija pravilnika


Mi smo i ove godine po objavljivanju natječaja u travnju imali jako velik interes kad je riječ o telefonskim pozivima i informacijama o projektu, ali je taj interes bio znatno manji kad bi potencijalni kandidati vidjeli uvjete natječaja koji su bili rigorozni i strogi. Takvima smo ih napravili u želji da u što većoj mjeri smanjimo bilo koji oblik manipulacije ili zlouporabe. No, možda smo u tome bili i malo preoštri pa radimo na modifikaciji pravilnika i za iduću ćemo ga godinu učiniti povoljnijim, posebno vezanim uz mogućnost dobivanja sredstava za obnovu roditeljskih kuća«, rekao je Mufić, istaknuvši da je program poticanja mladih obitelji na ostanak na počecima i nužno će se prilagođavati, ali će Grad s njim nevojbeno nastaviti i pokušati i na taj način povećati broj stanovnika.