Dobar posao

Delnice postaju atraktivna vikend destinacija: Sportski turizam puni smještajne kapacitete

Marinko Krmpotić

Trkače i bicikliste uz adrenalin tipičan za ovakva okupljanja oduševila je i činjenica da je u noći s petka na subotu palo nekoliko centimetara snijega pa su vožnja bicikla i trčanje kroz prirodu zaista imali veze s imenom utrke – »3. Generator Snow Bike & Trail Run«DELNICE Proteklog su vikenda Delnice izgledale onako kako bi trebale izgledati u viziji razvoja Primorsko-goranske županije, a to znači da su u pravom smislu riječi bile vrlo dobro posjećeno sportsko turističko središte. Konkretno, dva dana na području Delnica boravilo je oko 900 natjecatelja u raznim sportovima te gotovo isto toliko, ako ne i više, njihove pratnje i posjetitelja.


Druženje na otvorenom odabrali su biciklisti i trkači u prirodi, njih oko 400, koji su se odazvali pozivu na sudjelovanje na 3. Generator Snow Bike & Trail Run priredbi koja prvog dana nudi mogućnost utrke ljubiteljima (snježnog) brdskog biciklizma, a drugog je dana ista staza na raspolaganju ljubiteljima trčanja u prirodi.


Startni i ciljni prostor svakog su dana bili u Amerikanskoj ulici, nedaleko od Radničkog doma Delnice, a odazivom natjecatelja, istaknula je u ime organizatora (Generator Race) Zvjezdana Veljković, može se biti itekako zadovoljan.

Ove godine prvi put dijeljene su i posebne nagrade, odnosno proglašavani kralj, kraljica, princ i princeza utrke. Naslov kralja i krajice dobivali su natjecatelj i natjecateljica s najboljim rezultatima u najdužim utrkama (18 km biciklom i 11 km trčanjem), a princ i princeza bili su najuspješniji u temeljnim utrkama, onima vezanim uz šest kilometara bicikliranja i isto toliko trčanja. Po zbrajanju rezultata naslov kralja zaslužio je Matija Meden, kraljicom je postala Irena Zrinščak, titulu princa osvojio je Matija Lukina, a princeze Lana Ostojić.


Sponzori ovog među ne samo hrvatskim ljubiteljima biciklizma i trčanja sve omiljenijeg natjecanja bili su Giant, Salomon, Kronometrum, Primorsko-goranska županija, Goranski sportski centar te TZG Delnice i Grad Delnice.Novi snijeg


– Imamo novi rekord, odnosno oko 400 natjecatelja, što je dvostruko više nego prošle godine. Uz Hrvatsku, tu su i biciklisti i trkači iz Slovenije te Bosne i Hercegovine, ali i dvije trkačice iz Poljske. Kao i ranijih godina, utrku smo zamislili tako da u njoj mogu sudjelovati i oni koji su fizički jako sposobni, ali i oni koji žele manje zahtjevne utrke. Tako su se biciklisti mogli opredijeliti za utrku na šest ili na 18 kilometara, a trkači na šest ili na 11 kilometara. Startalo se ispred Radničkog doma odakle se vozilo ili trčalo prema Lovačkom domu, odakle se kretalo prema Japlenškom vrhu i nakon kruga vraćalo prema startno-ciljnom prostoru pred Radničkim domom, rekla je Veljković.


Trkače i bicikliste uz adrenalin tipičan za ovakva okupljanja oduševila je i činjenica da je u noći s petka na subotu palo nekoliko centimetara snijega pa je vožnja bicikla i trčanje kroz prirodu zaista imalo veze s naslovom utrke i osiguralo taj vrlo bitan »snježni element«.Vrlo je zadovoljan ostvarenim i direktor TZG Delnice Petar Hrg koji ističe kako su zahvaljujući ovim sada već tradicionalnim priredbama smještajni kapaciteti na području Delnica i tijekom trećeg vikenda siječnja bili vrlo dobro popunjeni.– Jako je dobro što ovaj vikend-interes za Delnice vlada praktički od kraja studenog i prvog vikenda Delničke advenske bajke. Naravno, cilj nam je taj interes održavati što dulje te gostima nuditi raznovrsnu sportsko-turističku infrastrukturu Delnica, rekao je Hrg.


Stekli ugled


Snijegom su zasigurno bili zadovoljni i sudionici drugog vikenda 4. Međunarodnog malonogometnog turnira »Tin Grgurić«. Njih je, u četrdesetak ekipa, bilo oko pet stotina, a svi su bili uzrasta mlađih (2009.) ili starijih (2007.) morčića.Odličnim odazivom zadovoljni su u Školi nogometa HNK »Goranin« Delnice koja organizira ovaj turnir, a jedan od organizatora, trener »Goranina« Marin Jerković, kaže da je u prva dva vikenda nastupilo šezdesetak ekipa, a u preostala se očekuje još njih sedamdesetak pa je turnir već sada rekordan po posjećenosti.

– Nakon četiri godine već smo stekli ugled i ovih vikenda u siječnju Delnice su zaista pune, a raduje nas pogotovo to što dolazi tako puno mladih igrača koji se malo kupaju u bazenu, malo igraju i zaista je ovog vikenda u dvorani bilo živo i zanimljivo, rekao je Jerković.