Stručni skup u Malom Lošinju

DANI ČISTE ENERGIJE Rasprave o energetskoj budućnosti otoka

Walter Salković

Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije i predsjednica Hrvatskog društva lobista održala je predavanje na temu »Zašto nam je potrebna energetska tranzicija« / Snimio Walter Salković

Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije i predsjednica Hrvatskog društva lobista održala je predavanje na temu »Zašto nam je potrebna energetska tranzicija« / Snimio Walter Salković

Kombinacija predavanja, konzultacija i rasprava pokušat će dati odgovore na mnoga pitanja. Jučerašnji dio bio je otvoren za javnost i zainteresirani su mogli sa stručnjacima razgovarati o primjeni energetske učinkovitosti, a za danas su pozvani predstavnici potencijalnih dionika energetske tranzicijeMALI LOŠINJ Tajništvo za EU otoke pri Europskoj komisiji nedavno je objavilo popis od 26 europskih otočnih zajednica koje su izabrane da, uz podršku stručnjaka, pokrenu tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije.


Među njima je izdvojeno šest otočnih zajednica, uključujući cresko-lošinjski arhipelag, kojima će kao pilot projektima Tajništvo izravno asistirati pri izradi plana energetske tranzicije. Preostalih 20 otoka, a od hrvatskih su tu Brač, Hvar i Korčula, planove će izraditi prateći razvoj šest otoka-predvodnika, međusobno surađujući te uz podršku stručnog tima Tajništva za otoke.


Program tranzicije od fosilnih goriva prima čistoj energiji neće se sastavljati u europskim uredima ili metropolama, već je namjera u cijeli proces uključiti sve otočne dionike: javnu upravu, poduzetnike, ugostitelje, vlasnike apartmana, poljoprivrednike i obične građane. Svatko od njih na svoj način može doprinijeti energetskoj tranziciji otoka.


Primjer Kostarike
Prvi javni događaj u sklopu ove inicijative jesu Dani čiste energije otoka Lošinja i Cresa koji su jučer otvoreni u malološinjskom hotelu Aurora. Skup je osmišljen kao kombinacija predavanja, konzultacija i rasprava koje će pokušati dati odgovore na mnoga pitanja o energetskoj budućnosti otoka. Pozdravnu riječ okupljenima je uputio dr. Ugo Toić, ravnatelj Otočne razvojne agencije, te iznio niz primjera uspješno provedenih energetskih tranzicija.


– Svjesni smo klimatskih promjena te da neke zemlje zanemaruju upozorenja, dok su drugi već zasukali rukave. Kostarika je prva zemlja s nultom emisijom ugljikovog dioksida i 312 dana godišnje zadovoljava energetske potrebe iz obnovljivih izvora. Danski otok Samsø već danas zadovoljava sve energetske potrebe iz obnovljivih izvora energije, a otoku Krku je cilj to postići do 2030. godine. Na otoku Cresu ove godine počinje izgradnja najveće hrvatske sunčane elektrane, dok je otok Unije uključen u europski program Obzor 2020. Dakle, i kod nas se radi, ali te aktivnosti nisu strateški povezane. Stoga smo danas ovdje kako bismo informirali građane o projektu, rekao je dr. Toić.


Okrugli stol


U nastavku programa je Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije i predsjednica Hrvatskog društva lobista održala predavanje na temu »Zašto nam je potrebna energetska tranzicija«, a ulogu građana u energetskoj tranziciji objasnio je Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge. Predstavnica EU tajništva za otoke Maja Jurišić predstavila je inicijativu Čista energija za EU otoke.


Maja Pokrovac, snimio Walter Salković


Maja Pokrovac, snimio Walter SalkovićSvi koji su zainteresirani za primjenu energetske učinkovitosti u svom domu ili poduzeću, mogli su na kraju programa o tome razgovarati sa stručnjacima iz područja zakonodavstva, tehnologije, financija ili uključivanja građana u energetski sektor.


Dani čiste energije otoka Lošinja i Cresa nastavljaju se u subotu, ali za razliku od prvog dana koji je bio otvoren za javnost, danas će u radu skupa sudjelovati pozvani predstavnici potencijalnih dionika energetske tranzicije. Uz ostala predavanja, na temu »Pametni otoci = Pametni otočani«, govorit će dr. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a na okruglom stolu o energetskoj tranziciji hrvatskih otoka sudjelovat će predstavnici gradova Cres, Korčula, Mali Lošinj i Supetar.


Sudionicima skupa obratit će se i europarlamentarac Tonino Picula, inicijator osnivanja Tajništva za otoke, te predstavnici ministarstva i Primorsko-goranske županije.