Novi Vinodolski

DAN KAD SU PJEVALI BALKONI: Radojka, Joso i Antonio oduševili ljubitelje šansone, kancone i belkanta

Franjo Deranja

snimio Franjo Deranja

snimio Franjo Deranja

Bio je to praznik pjesme i pjevača koji su to po daru i talentu, iskustvu i reputaciji, a čule su se „Prošeći se s manun po Kvarneru“, skladba kojom je Joso svojedobno, zajedno s prijateljskim dvojcem ostalih tenora, Voljenom Grpcem i Mirkom Cetinskim osvojio MIK, pa „Kud plovi ovaj brod“ kojim je Radojka osvojila jedan davni „Split“… Ovaj put osvojila je ponovno i Novljane, uz pratnju maestra Vladimira Babina na klavijaturama.NOVI VINODOLSKI – Nikad glasnija i raspjevanija predizborna šutnja nego danas, u subotu, u Novom Vinodolskom, i to s novljanskih balkona u središtu tog povijesnog i turističkog grada.


Ako su izbori što slijede europski, a jesu, pjesma je bila i domaća i – svjetska!


Radojka Šverko, ikona hrvatske estrade, Joso Butorac, Novljanin s tenorom koji „dodiruje i duše i zvijezde“, te Opatijac Antonio Krištofić, koji je je nedavno bljesnuo i odmah zauzeo svoje mjesto na tronu zabavnoglazbenih vokalista, razgalili su dušu novljanske publike i ljubitelja šansone, kancone i belkanta.
S balkona „Srićine kuće“ prvo je zapjevao Joso Butorac uz pratnju Mladena Žmaka na klavijaturama, zatim je Radojka Šverko zasjala u punini svojega alta na balkonu Bistroa „Fran“ a potom je Antonio Krištofić došao na svoje – tj. na svoje mjesto – na terasi/balkonu DM-a.


Bio je to praznik pjesme i pjevača koji su to po daru i talentu, iskustvu i reputaciji, a čule su se „Prošeći se s manun po Kvarneru“, skladba kojom je Joso svojedobno, zajedno s prijateljskim dvojcem ostalih tenora, Voljenom Grpcem i Mirkom Cetinskim osvojio MIK, pa „Kud plovi ovaj brod“ kojim je Radojka osvojila jedan davni „Split“… Ovaj put osvojila je ponovno i Novljane, uz pratnju maestra Vladimira Babina na klavijaturama.


– Prvi put sam se u svojoj dugoj karijeri uspjela popeti ovako visoko, pjevajući na balkonu! – rekla je srdačno pozdravljena Radojka.Počelo je u 10 i 30 kada je Joso pozvao slušateljstvo i pučanstvo svojom pjesmom s balkona „Srićine kuće“ pa je Radojka u 11 sati nastavila s balkona Bistroa „Fran“ a Antonio u 12 i 30 – uz pratnju mlađeg klavijaturista Žmaka, Matea – preuzeo mikrofon i potvrdio status zvijezde u usponu, nastupom ispred DM-a.U 13 sati svi troje – Joso, Radojka i Antonio – zapjevali su zajedno s pozornice na središnjem novljanskom Trgu Vinodolskog zakona i to je bio vrhunac programa „Raspjevanih balkona“ u organizaciji Grada Novog Vinodolskog, Centra za kulturu i novljanske Turističke zajednice. Nakon toga mogla je početi i gastro-fešta u kojoj je bio ponuđen rižoto od plodova mora spravljen u trenutačno najvećoj padeli u gradu a masterchef bio je Loren Jovanović sa svojom ekipom iz njegova Exkluziva d.o.o. Od ukupno sto kilograma namirnica i sastojaka rižota najmanje je bilo riže, oko 20 kg, a najviše dagnji, liganja…Ako je jedan veronski balkon postao slavan po nesretnim ljubavnicima, novljanski balkoni mogli bi to postati po raspjevanosti, vedrini i dobrim vibracijama!


Ovaj je program trebao biti ostvaren početkom svibnja, u povodu Dana Novog Vino dolskog, ali je zbog lošeg vremena tada odgođen.


snimio Ivica Tomić


snimio Ivica Tomić