Za svaku publiku

Dan grada Krka: Centar za kulturu priprema veliko slavlje

Mladen Trinajstić

Foto:  CZK

Foto: CZK

Slavlje će započeti sutra u Galeriji Decumanus gdje će od 21 sat biti upriličeno svečano otvorenje prve dionice velike retrospektivne izložbe Ivane PopovićKRK – Ovog tjedna kreće program obilježavanja Dana grada Krka, slijed događanja kojeg su njegovi organizatori iz Centra za kulturu Grada Krka ove godine odlučili »provući« kroz gotovo cijeli lipanj. Bogat i sadržajan program kojim će se, između 1. i 21. lipnja, slaviti i uveličati skorašnji Dan grada, ali ujedno i blagdan svetoga Kvirina, biskupijskog i gradskog nebeskog zaštitnika – doznajemo od Maje Parentić, ravnateljice spomenute krčke kulturne institucije, donosi zanimljivu paletu sadržaja namijenjenih domaćoj, ali i »gostujućoj« publici.


– Slavlje će već ove subote započeti u Galeriji Decumanus gdje će od 21 sat biti upriličeno svečano otvorenje prve dionice velike retrospektivne izložbe s Krkom čvrsto povezane, nažalost prerano preminule umjetnice Ivane Popović, pod nazivom »Ljubav i otpor« – najavila je Maja Parentić, podsjetivši i da će iste večeri, s početkom u 22 sata, na Trgu krčkih glagoljaša nastupiti riječka grupa Let 3.Skorašnji Dan grada, ali ujedno i blagdan svetoga Kvirina, biskupijskog i gradskog nebeskog zaštitnika, slavit će se i uveličati bogatim i sadržajnim programom između 1. i 21. lipnja

Vrbnički majstor


Vrijedni likovni sadržaji bit će u fokusu i tijekom nedjelje, 2. lipnja, kad će u Katedralnoj riznici, odnosno crkvi sv. Kvirina, nakon jutarnje svete mise, svim zaljubljenicima u otočno slikarsko naslijeđe biti predstavljena izložba »Crkveni motivi Ivana Volarića Piturića«, domaćeg umjetnika i dekoratera iz prve polovine 20. stoljeća čije je stvaralaštvo donedavno bilo slabo poznato i valorizirano unatoč činjenici da je spomenuti vrbnički majstor oslikao i ukrasio velik dio crkava na otoku Krku, Krčkoj biskupiji, ali i u Dubrovniku te u Boki Kotorskoj. Izložbom će biti prikazani njegovi dekoraterski radovi u župnim crkvama u Omišlju, Dubašnici, Vrhu i Vrbniku te u crkvi sv. Antona u Dobrinju. U istoj prigodi će u Katedralnoj riznici biti izloženo više njegovih originalnih radova.


Početkom idućeg tjedna na red će doći i najmlađa krčka publika jer ih u Frankopanskom kaštelu i Područnoj školi Vrh (3. i 4. lipnja) očekuju gostovanja riječkog Teatra OZ sa zanimljivom lutkarskom predstavom »Ključarica: Frankopanov prsten« autorice Mihaele Sirotnjak Železnik. Obilježavanje samog blagdana gradskog biskupijskog patrona u utorak će se obilježiti svečanim koncelebriranim misnim slavljem kojeg će u Krčkoj katedrali predvoditi mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Nakon mise na Veloj placi i Gradskoj rivi slijede promenadni nastupi članova Kulturnog društva Kornić i Gradske glazbe Krk. Njihove će izvedbe biti uvod u koncertni program tijekom kojeg će se Krčanima na Gradskoj rivi predstaviti Andrina Frleta.U četvrtak, 6. lipnja, na red dolazi predstavljanje nedavno objavljene knjige »Tako su govorili Dalmatinci i Boduli«, autora Alana Žica TeklinaOcjenjivanje vina


Istog će dana Riva biti i poprište jubilarnog, 10. ocjenjivanja vina otoka Krka u sklopu kojeg će se, u organizaciji Udruge vinara Bukaleta, prirediti podjela diploma najbolje ocijenjenim vinarima, uz neizostavnu besplatnu degustaciju nagrađenih vina. Ove godine uistinu bogat slavljenički program nastavlja se u četvrtak, 6. lipnja, kada na red dolazi predstavljanje nedavno objavljene knjige »Tako su govorili Dalmatinci i Boduli«, autora Alana Žica Teklina.


U svijetu knjige Krčani i njihovi posjetitelji ostat će i tijekom petka, 14. lipnja, kad će u Velikoj gradskoj vijećnici, od 12 sati, biti upriličeno predstavljanje posljednje knjige poznatog hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića »Krk – blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka«, zaključila je Parentić, dodavši da će višetjedni program kojim će Krčani zaploviti u onaj uobičajeni, ljetni slijed kulturnih i zabavnih zbivanja biti nastavljen na blagdan Tijelova (20. lipnja). Tad će, u večerenjim satima, u Velikoj vijećnici Grada Krka spomenuti programski slijed zaključiti monodrama »6 milimetara«, u izvedbi Teatra Erato, a dan kasnije u Decumanusu i svečano predstvljanje druge etape retrospektivne izložbe radova Ivane Popović, akademske kiparice i multimedijske umjetnice.