Obilježavanje Dana Sv. Jelene

Damir Gašparović u Dramlju: ‘Migracija je uvijek bilo’

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo DeranjaDRAMALJ – U dramaljskom Hrvatskom narodnom domu i u organizaciji Katedre Čakavskog sabora „Kotor“ Crikvenica mr.sc. Damir Gašparović, u petak navečer, govorio je o matičnim knjigama rođenih i krštenih Župe Belgrad, i to u razdoblju od 1735. do 1790. godine.


Ovaj susret s mještanima Dramlja organiziran je u povodu Dana sv. Jelene, zaštitnice Dramlja i Dramaljaca, čije se mjesto nekada i zvalo Sveta Jelena. Blagdan mjesta Dramalj, Dan sv. Jelene, je u srijedu, 22. svibnja.


Gašparović se već godinama sustavno bavi fundamentalnim istraživanjem nastanka i porijekla imena i prezimena, rodoslovnih izvora, toponima i antroponima kao dijela antropomastike i onomastike. U tome se koristi uvidom u matične i crkvene knjige i ostalim pisanim izvorima na području Vinodola i Crikvenice. Obuhvatio je Bribir, Grižane-Belgrad, Tribalj, Drivenik i područje današnje Crikvenice.
– Migracija je bilo od pradavnih vremena, – istaknuo je mr.sc. Damir Gašparović, i to na lokalnim razinama, kao i u globalnim razmjerima.


Kada je riječ o lokalnim razinama onda su uočljivije migracije i dinamičke veze i kretanja ljudi od unutrašnjosti prema obali i obratno, nego po vezi i relacijama unutrašnjost-unutrašnjost.


Zanimljiv je i smještaj nekadašnjih naselja, primjerice smještaj općina čiji su predstavnici bili 1288. godine potpisnici Vinodolskog zakona: od devet mjesta čak sedam ih je bilo smješteno na stanovitoj udaljenosti od obale, svi osim Novog Vinodolskog i Bakra. Razlog tome bila je veća sigurnost ali i blizina obradivih površina u neposrednoj blizini. Orijentacija na more – bilo radi plovidbe ili ribarstva – očito je uslijedila tek kasnije.


To je bilo više vezano uz načine života i privređivanja uz predšasnike Hrvata, jer su Rimljani imali proizvodnju uporabne keramike u ušću vinodolske rječice Dubračine (ranije Vinodolčice) do prvog ili drugog stoljeća nove ere upravo na području koje će kasnije nastaniti Crikveničani, koji će se spustiti iz naselja Kotor.Bribir je kasnije, u to doba ranog srednjeg vijeka, imao svoju luku u Selcu, Grižane u Crikvenici, Belgrad u Dramlju (Sveta Jelena), Drivenik u Jadranovu (Sv. Jakov), Hreljin u Bakarcu i Bakru…


Nekada su naselja u unutrašnjosti imala značajni broj stalnih, domicilnih stanovnika, i to po svakoj obitelji, a natalitet je bio stabilan i stalan.


Impresivan je podatak da se u pravilu novorođeno dijete trebalo krstiti istoga dana kada je i došlo na svijet, najkasnije idućeg dana, a da su ga Svetojelenci morali nosili na krštenje s kilometrima hoda, skroz u Belgrad (danas Grižane, odnosno Grižane-Belgrad)!


Damir Gašparović popratio je svoje izlaganje kvalitetnim grafičkim prikazima.