Tradicionalna manifestacija

Čudo svega nudi se za Advent u Delnicama: U Selo Bake Mraz svi su dobrodošli, vozi i vlak

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Dok su vrijedni vilenjaci ukrašavali dječja lica, Baka Mraz vrijedno je u svojoj kućici primala dječicu koja su joj donosila pisma puna željaDELNICE Diljem Hrvatske prvi vikend u prosincu obilježio je početak Adventa, tradicionalne predblagdanske manifestacije, a posebno veselo bilo je u Selu Bake Mraz koje je smješteno u Delnicama.


– Veoma sam zadovoljan brojem posjetitelja koji su došli uživati u obilasku našeg Sela Bake Mraz. Ove godine i ja kao gradonačelnik imam kapicu Djeda Mraza i to iz Finske kako bi se uklopio u ovu božićnu atmosferu koja je već sad obećavajuća i za iduće adventske vikende. Programi su bogati i raznoliki, idealni da se svaka generacija u nečemu pronađe, ali su prvenstveno namijenjeni za djecu koja zaslužuju imati sretne uspomene iz djetinjstva, ukratko nam je objasnio gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji je grad prepustio Baki Mraz.


Direktor Turističke zajednice Delnica, Petar Hrg svaki Božić dočekuje s nadom da će godina na izmaku biti bolja od one prethodne.
– Prvi vikend je prošao veoma dobro, dočekali smo vlak »Tin Express« iz Rijeke s punih šest vagona. Samo otvorenje Sela u petak prošlo je odlično, uz doček Bake Mraz i njenih vilenjaka. Palili smo lampione dobrih želja, bio je i koncert klape Ris i grupe Homer, te bogatu ugostiteljsku ponudu. Gradonačelnik i njegovi prijatelji darovali su vilenjačke štapove s kobasicama i špekom koje su posjetitelji vrtjeli uz vatricu. Polako, ali sigurno počinje najljepše vrijeme u našem gradu, poručio je Petar Hrg.


Pod punom opremom


Na ugodnih četiri stupnja »zašuškani« u tople jakne, kape šalove i rukavice obitelji s djecom uživaju u šetnji i štandovima s bogatom ponudom lokalnih OPG-ova i Udruge s autohtonim domaćim proizvodima i suvenirima. Kupiti se mogu i božićni ukrasi, heklani vuneni radovi te proizvodi od drva, degustirati domaći sir ili za »prehlađene dane« uzeti med. Dok su vrijedni vilenjaci ukrašavali dječja lica, Baka Mraz vrijedno je u svojoj kućici primala dječicu koja su joj donosila pisma puna želja.Tamo smo sreli obitelj Majnarić iz Delnica.


– Ova godina je za sada najbolja, nekako je sve drugačije, ugostiteljska ponuda je savršena, a program idealan za djecu. Cijeli dan ćemo provesti ovdje, kazala je mama Ana Majnarić.


Njena šestogodišnja kćerkica Lana nam se pohvalila da se slikala u kočiji te da je odnijela pismo Baki Mraz da ga uruči Djedu kako bi ona dobila malenog psića na baterije.Ostavljajući obitelj Majnarić iza sebe, lako se moglo zagubiti u velikoj grupi ljudi koji su pristigli sa vlaka u selo Bake Mraz. Dječica uživljena svim viđenim vuku svako na svoju stranu što najbolje zna Monika Černak iz Rijeke. Ovo joj nije prvi posjet, s obitelji uživa u vožnji vlakom i svim događajima.


Sklonište za igračke


S njom se slaže i Arijana Mehinović koja je s kćerkom Miom prvi put u Selu Bake Mraz. No, devetogodišnja Mia kaže da je mami prvi puta, a njoj treći jer je bila već sa školom i vrtićem. Obje su oduševljene viđenim te su već svašta nešto kupile sa zanimljivih štandova. Mia jedva čeka posjetiti svaku stanicu, dok njena majka bude budnim okom pratile njene kretnje uz poruku da se zasigurno vraćaju i iduće vikende jer ih Gorski kotar oduševljava.Za pravu atmosferu bila je zadužena i Limena glazba Delnice, a posebno je zanimljivo Sklonište za napuštene igračke u kojoj vrijedni vilenjaci Lana Štimac iz Crnog Luga te Barbara Dujmović i Eva Frida Starčević iz Delnica dočekuju dječicu koja ondje mogu razmijeniti igračke ili kupiti jednu po prigodnoj cijeni. No, mališane zasigurno najviše privlači Čarobna šuma u delničkom parku gdje mogu slušati interaktivne bajke, provozati se kočijom te se slikati s konjem, pričekati vlakić Krampus i provozati se Delnicama ili otići na dječju radionicu izrađivanja ukrasa. Pažnju privlači i brdo snijega koji se vrijedno skupljao od ono malo što je protekle dane palo kako bi se djeca barem malo grudala i penjala u nadi da će uskoro pasti i pravi snijeg.


Predah uz fritule


Dodatni program obogatila je i Izložba malih životinja Udruge ljubitelja i prijatelja malih životinja »Pajdaš« iz Delnica u Radničkom domu koja izlaže male zečiće te pijetlove i kokoši koje neka djeca vide po prvi puta. Klince su spremno dočekali članovi udruge Igor Mance, Milorad Radovanović i Mladen Colnar. Osim te izložbe moguće je bilo posjetiti i Fantastičnu izložbu makete vlakova i terena.– Ovo nam je četvrta godina i trebalo nam je 12 sati da postavimo izložbu, a od noviteta imamo simplon tunel Italija dijarama te Delnički kolodvor u maketi koji će biti dovršen iduće godine. U posjetu su nam bile osnovne škole iz Gorskog kotara, ali i grupe obitelji s mališanima. Već se sad veselimo idućoj postavi – izjavio nam je organizator izložbe Siniša Abramović.


Zaključak je da je prvi adventski vikend u Delnicama i više nego dobro počeo, a valjalo bi posjetiti i u druga mjesta Gorskog kotara, u nadi da će uskoro i snijeg pasti pa da će snježna priča biti potpuna. A i zaustaviti se uz štandove kuhanog vina, čaja, tople čokolade te fritula.