Tour de Croatia

Crikveničanin se sprema ostvariti san iz djetinjstva. Hrvatsku će na biciklu proći u devet dana

Nataša Car

Ne bih se upuštao u ovo da ne vjerujem u sebe – Mario Zubčić

Ne bih se upuštao u ovo da ne vjerujem u sebe – Mario Zubčić

Bivši hrvatski mountain bike reprezentativac namjerava biciklom spojiti najjužniju točku Hrvatske, rt Oštro na poluotoku Prevlaka, najzapadniju točku, rt Lako kod Bašanije, najsjeverniju točku, Žabnik u Svetom Martinu na Muri, i najistočniju točku zemlje, Rađevac u IlokuCRIKVENICA »Jesi li ti normalan?«, pita djevojka koja nam prilazi za vrijeme razgovora s Marijom Zubčićem. Ovo su reakcije njegovih prijatelja na izazov koji ga čeka u svibnju, kada planira biciklom u devet dana povezati četiri krajnje zemljopisne točke Lijepe Naše. Već kao dijete imao je želju na dva kotača obići Hrvatsku, a ove godine 33-godišnji crikvenički biciklist taj će san i ostvariti.


Hrvatska – biciklistički raj s Marijom Zubčićem je projekt u sklopu kojeg će bivši hrvatski mountain bike reprezentativac biciklom spojiti najjužniju točku, rt Oštro na poluotoku Prevlaka, najzapadniju točku, rt Lako kod Bašanije, najsjeverniju točku, Žabnik u Svetom Martinu na Muri i najistočniju točku Hrvatske, Rađevac u Iloku. Na svom putu obići će više od 100 jedinica lokalne samouprave, sve županije, četiri nacionalna parka, nekoliko parkova prirode i zaštićenih područja.


Osim svladavanja izazova, cilj ovog projekta je promocija Hrvatske kao cikloturističke destinacije. Sve veći broj turista privlači tzv. soft adventure turizam koji uključuje avanturističke aktivnosti, no ne zahtijeva puno iskustva i nije visokorizičan. Ovime se promoviraju i vrijednosti koje zastupa Europska unija, aktivan i zdrav način života, zaštita okoliša, čist način prijevoza i sigurnost u prometu.


Mario Zubčić


Mario Zubčić

Ideja tinjala


Na biciklistički izazov odlučio se član Biciklističkog kluba Crikvenica koji je prošao mnoga državna te po jedno europsko i svjetsko prvenstvo.


– Ideja o obilasku Hrvatske biciklom uvijek je tinjala sa strane – kaže Zubčić koji je 2006. godine proglašen crikveničkim sportašem godine. Tada je izašao članak o njemu, a u naslovu je bila istaknuta njegova želja. Četiri godine kasnije u 22 i pol sata prešao je dionicu od Crikvenice do Vukovara dugu 515 kilometara, a sada se sprema prevaliti čak 2020 kilometara.


S prijateljima je uvijek kroz šalu pričao o toj ideji, no Žarko Stilin, vlasnik selačke agencije Aha marketing, shvatio ga je ozbiljno. Agencija se u suradnji sa Zubčićem i BK Crikvenicom uhvatila organizacije, a potpora je stigla sa svih strana. Osim lokalnih poduzeća, pokroviteljska podrška stigla je i s nacionalne razine, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Janice Kostelić te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva turizma i Ministarstva zdravstva. Zubčić je već prošao dobar dio zemlje na biciklu pa iz iskustva može reći da postoji potencijal za turistički proizvod.


– Obala je najljepša, a Jadranska magistrala idealna je za bicikliste, pogotovo u razdoblju predsezone kad nema puno prometa – ističe. Cikloturizam nije nepoznat pojam u Hrvatskoj, ali ima prostora za napredak.


– Istra prednjači u tom području, no i Kvarner je krenuo u dobrom smjeru – kaže Zubčić.


Mario Zubčić


Mario ZubčićOvisi o vremenu


Za izazov u svibnju treba se adekvatno pripremiti jer će na dva kotača provesti čak devet dana, a dnevno će prelaziti više od 200 kilometara. Prošlu subotu prešao je jednu od najzahtjevnijih etapa, dugu 263 kilometra, od rta Oštro do Splita. U nedjelju ga je u zadnjih 40 kilometara ulovila bura koja ima demotivirajući efekt.


– Puno ovisim o vremenu, a to je faktor na koji ne mogu utjecati – objašnjava Zubčić. Nekad ni sam ne može vjerovati u što se upušta kad baci pogled na kartu, no ne gubi volju.


– Najbolji pokazatelj dobrog smjera priprema je kad nakon 200 kilometara vožnje počnem planirati sutrašnju etapu – zaključuje.


Vožnja počinje na krajnjem jugu zemlje 9. svibnja, kada se obilježava Dan Europe, a datum starta i duljina puta asociraju na predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine i projekt Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. Do tada Zubčić nastavlja s treninzima, uz podršku organizatora i firme u kojoj radi, a u svibnju se prvenstveno nada dobrim vremenskim uvjetima.


– Bit će teško, ali ne bih se upuštao u ovo da ne vjerujem u sebe – ističe Zubčić.