Najveće brojke

Crikvenica ima najjači proračun u PGŽ-u, odmah iza Rijeke. Evo što sve donosi

Biljana Savić

Proračun u visini od 193 milijuna kuna bazira se na razvojnim investicijama, a čak 90 milijuna kuna usmjereno je na investicije – ustvrdio je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina



CRIKVENICA – Vijećnici Grada Crikvenice usvojili su najveći proračun u povijesti ovoga grada za iduću godinu u visini od 193 milijuna kuna.


– Povijesni je ovo događaj za Grad Crikvenicu jer imamo najjači proračun u Primorsko-goranskoj županiji, odmah nakon Grada Rijeke, »prešišali« smo čak i Opatiju – kazao je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, dodavši da zna da oporbi nije lako to čuti te da nije iznenađen što su glasali protiv.


– Posebno me raduje što se proračun bazira na razvojnim investicijama, čak 90 milijuna kuna usmjereno je na investicije, a to je svota veća od cijelog proračuna mnogih gradova i općina – ustvrdio je Rukavina i dodao da je u proračunu planirano 36 milijuna kuna prihoda pomoći iz EU-a, države i Primorsko-goranske županije.




Kapitalni projekti su završetak izgradnje boćališta Gornji Kraj, plaža u Jadranovu, Dječji vrtić u Dramlju, novo groblje i energetska učinkovitost Osnovne škole Zvonka Cara, a prijedlog proračuna, kazao je Rukavina, sadrži pripremu i realizaciju brojnih projekata kao što su uređenje i proširenje plaža, rekonstrukcija postojećeg plivališta, projektiranje bazena s javnom garažom, projektiranje poluotvorene sportske dvorane na Hrusti, uređenje dječjeg igrališta, parkiralište Rasadnik i parkirališta uz novi bazen.


Šef SDP-a Mario Kružić kazao je da neće podržati proračun čija je prosječna realizacija manja od 100 milijuna kuna.


– Proračun je precijenjen za više od 60 posto. Planirano je zaduženje za 47 milijuna kuna, što je čak četvrtina proračuna, a u idućim godinama za još 37 milijuna kuna, što iznosi skoro jedan cijeli godišnji proračun, računavši i sadašnji dug po kreditu. Puno toga ukazuje na nepromišljeno i paušalno planiranje, ponavljaju se i prenose godinama isti projekti koji se onda na kraju godine rebalansiraju. Projekti očito počinju bez valjane pripreme i bez izračuna njihove održivosti pa nestaju iz proračuna kao, primjerice, agrozona. Pohvalno je zalaganje u plažne površine, ali ne vidim razliku između ulaganja u gradsko kupalište gdje se traži koncesionar koji treba uložiti minimalno 18 milijuna kuna u odnosu na plažu Grabrova u Jadranovu gdje Grad Crikvenica osigurava sredstva od 14 milijuna kuna. Po toj logici i Grabrova je mogla biti predmet koncesioniranja, a kasnije će se pojaviti neki hotelijer i koristiti tu plažu u koju nije uložio ni lipe. Nećemo podržati ovakav proračun – zaključio je Kružić. Za proračun je diglo ruke 11 vijećnika, njih 9 iz vladajuće koalicije i dvojica iz HNS-a. Suzdržani su bili nezavisna Sonja Polonijo, Branko Kleković (PGS) i Vlado Strinavić iz Živog zida.