Melita Chiole

Creskoj profesorici najviše priznanje: ‘Uspjesi učenika su mi najveća nagrada’

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Svoje učenike nastojala sam ne samo poučiti, već i ohrabriti i biti uz njih tijekom burnih godina njihovog odrastanja – rekla je Melita Chiole, dobitnica ovogodišnje nagrade Frane Petrića



Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Cresa održanoj povodom Dana Grada – blagdana sv. Izidora, najviše gradsko priznanje koje nosi ime velikog renesansnog mislioca Frane Petrića dobila je gimnazijska profesorica Melita Chiole za »iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Cresa, a osobito za predan rad na školovanju mladih u Područnom odjelu Srednje škole u Cresu, te obogaćivanju kulturnog i društvenog života Grada Cresa«.


Melitu Chiole i njezin životni put na sjednici je predstavio predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević. Nakon što je na Filozofskom fakultetu u Rijeci diplomirala i stekla zvanje profesorice matematike i fizike, zaposlila se u riječkom Centru usmjerenog obrazovanja i uskoro dolazi u područni odjel u Cresu. Sljedeća četiri desetljeća predaje matematiku i fiziku, jedno vrijeme i informatiku, a obnaša i dužnost voditeljice creskog odjela opće gimnazije. U zvanje profesora mentora promovirana je 2008. godine, a 2013. postaje profesor-savjetnik.


Koordinator mature


Sa creskim učenicima sudjelovala je u raznim projektima, festivalima i natjecanjima na kojima su postizali zapažene uspjehe. Dugogodišnja je suradnica časopisa Matematika, a od uvođenja državne mature bila je koordinator za njeno provođenje. Članica je Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa »Creski anali: od starine do našeg doba«, a dala je i doprinos očuvanju otočne kulinarske tradicije izdavanjem kuharice »Dodatak za zdrav život: maslinovo ulje i tradicionalna jela otoka Cresa«.




– Profesorica Melita Chiole je kao vrsni profesor i intelektualac svojim radom pridonijela kvalitetnijem životu na otoku, angažirajući se u mnogim društvenim i kulturnim aktivnostima – zaključio je Damijanjević te dodao da joj se dodjelom javnog priznanja zahvaljuju i svi bivši učenici koji danas rade u brojnim tvrtkama i ustanovama, od obrtničkih majstora do inženjera, profesora i liječnika.


Izuzetna čast


Zahvaljujući na primljenom priznanju, profesorica Chiole je naglasila da su joj najveća nagrada uspjesi njezinih učenika.


– Došavši u Cres 1978. godine, susrela sam vrijedne, skromne i samozatajne učenike i njihove roditelje. Bila mi je izuzetna čast što sam mogla raditi u takvoj sredini. Svoje učenike nastojala sam ne samo poučiti, već i ohrabriti i biti uz njih tijekom burnih godina njihovog odrastanja. Ušavši u cresku obitelj, još sam bolje upoznala povijest, običaje i iznimnu ljepotu grada i cijelog otoka.


Osjećala sam svojom dužnošću dati najviše što mogu, sa željom da srednja škola ne samo opstane, već da bude najbolja. Dugogodišnja povijest grada Cresa obvezuje nas da Cres zadrži sva obilježja grada koji živi cijelu godinu, svoje gospodarstvo, svoju upravu, svoje javne djelatnosti u kojima prosvjeta ima posebno značenje. Nastojala sam tome dati svoj skromni doprinos, a sigurna sam da je to i želja svih stanovnika grada Cresa – rekla je profesorica Chiole, a brojna publika na sjednici održanoj u osnovnoj školi nagradila ju je dugotrajnim pljeskom.