Ekološka akcija

ČIŠĆENJE PODMORJA: U barbatskom podmorju nema čega nema. Od pećnica do bagerskih guma

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje HodakBARBAT – Rečeno – učinjeno! Svega tjedan dana nakon prve volonterske akcije čišćenja barbatskog podmorja i priobalja kojom je odrađena prva polovina velikog posla, u nedjelju 2. lipnja, u suradnji MO-a Barbat, Gradskog društva Crvenog križa Rab, Udruge Komin i ŠRD-a Dolin, provedena je i 2. ekoakcija u kojoj je sudjelovalo više od 50 volontera, 12 ronilaca, 7 brodica i 2 psića.


Ni ovoga puta ništa ne bi bilo moguće bez ronilaca i ronilačke opreme koju su ustupili Mirko Diving Center i KPA Amfora. Svoj veliki doprinos dali su i barkarijoli Čazo, Pepi, Baća, Iva i Simo, Andrija i Mladen, »Mali Duje« (gost iz Banjola) te matični brod »Babaroga«.


Ovo je ujedno bila i prva ekološka akcija kojoj je glavni sponzor Gradsko duštvo Crvenog križa Rab pa je i naziv akcije »Crveni križ u plavom okviru«.
Za razliku od prve akcije kada se čistilo do »Puntice« na Vodenči, ovoga puta obuhvaćeno je podmorje i priobalje od hotela Barbat do »Classica« i otok Dolin, a na obalu je izvučeno više od 5 kubika otpada, u kojem se moglo naći doslovno svašta – od pećnica, boca, WC školjki pa do bagerskih guma.


Nakon akcije, organizirano je druženje uz hranu i pića na kojem su organizatori još jednom zahvalili svima na odvojenom vremenu i trudu