Ministar u Senju

Butković: ‘Zbog Milanovićeve Vlade propala sva dokumentacija za autocestu Križišće-Žuta Lokva’

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Mi smo sada ponovno morali ugovarati projektiranje i izdavanje dozvola i to Hrvatske auto ceste sada rade. Za pojedine dionice te auto ceste, koja ukupno košta oko 800 milijuna eura, u mandatu ove vlade ćemo raspisati natječaje, objasnio je ButkovićSENJ Grad Senj pohodio je ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković, te sa gradonačelnikom Sanjinom Rukavinom, predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Tomljanovićem i njihovim suradnicima održao radni sastanak kojem su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić i zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić.


Teme o kojima je bilo riječi su daljnja ulaganja u senjsku luku, rekonstrukcija državne ceste D-8 od granice Senja sa Novim Vinodolskim do centra Senja i uvođenje širokopojasnog Interneta.


“Mi kao Ministarstvo samo prisutni u nizu projekata na području Grada Senja. Osobno sam ponosan na ulaganja u luke i pomorsko dobro ne samo u Senju nego i u čitavoj Hrvatskoj gdje u ovom trenutku ulažemo 80 milijuna eura europskih sredstava. Sa ulaganjima u luku Senj krenuli smo još 2016.g., a prošli tjedan smo potpisali novi ugovor vrijedan 4,6 milijuna kuna i to 1,6 milijuna kuna za dovršetak postojeće investicije koja je u tijeku i 3 milijuna kuna za nastavak ulaganja u luku.
Što se tiče državne ceste D-8 odnosno Jadranske magistrale to je prometnica koja život znači Gradu Senju i obnova te ceste u Senju je neophodna”, rekao je ministar Butković i dodao kako Hrvatske ceste u ovom trenutku projektiraju uređenje ceste D-8 što podrazumijeva obnovu postojećeg kolnika, ali i uređenje svih raskrižja, te rješavanje parkirališnih mjesta i svega onoga što se uz državnu cestu može riješiti, a kako je najavio Ministarstvo će surađivati i na projektu prometnog rješenja Senja.


„Za širokopojasni Internet osigurali smo dva puta po 100 milijuna eura za agregacijsku i pristupnu mrežu i očekujem da će i Grad Senj i cijela Ličko-senjska županija aktivnije ući u taj projekt. „rekao je ministar Butković koji je obišao i radove na obnovi dijela luke u centru Senja.


Na novinarsko pitanje što je sa izgradnjom auto ceste Križišće-Žuta Lokva za koju su projektna dokumentacija i pripreme na terenu bile u visokom stupnju dovršenosti ministar Butković je rekao:


“Sva dokumentacija koju je izradila HDZ-ova vlada je nažalost dolaskom Milanovićeve vlade propala , pa i građevinske dozvole. Mi smo sada ponovno morali ugovarati projektiranje i izdavanje dozvola i to Hrvatske auto ceste sada rade. Za pojedine dionice te auto ceste, koja ukupno košta oko 800 milijuna eura, u mandatu ove vlade ćemo raspisati natječaje.


Konkretno, za dionicu obilaznice oko grada Novog Vinodolskog koja će biti na trasi auto-ceste i koja će ići u realizaciju , a za kompletnu dionicu auto-ceste Križišće-Žuta Lokva od koje nismo odustali država u ovom trenutku traži modele financiranja jer radi o financijski zahtjevnom projektu. Jedan od modela financiranja su i sredstva EU iz novog operativnog razdoblja, a ovo tim više što se radi o Jadransko-Jonskom koridoru”, objasnio je.