Razarajući vjetar

Bura je noćas diljem Like nosila i razbijala sve pred sobom

Marin Smolčić

Štete se još zbrajaju jer su stradali mnogi krovovi na kućama i gospodarskim zgradama,  polomljena su mnoga stabla, a na više mjesta voćke su doslovno isčupane iz zemlje 


Počesto pišemo kako „niti najstariji Ličani ne pamte“… Upravo se to dogodilo noćas jer je bura divljala bez prestanka i s vrlo jakim udarima.


Ukoliko smo žalili što nema snijega, svakako nismo žalili za burom. U Gospiću je noćas na mahove puhala brzinom većom od 10 metara u sekundi, uz temperaturu zraka od -2 stupnja C.
Na udaru pomahnitala vjetra našla se cijela Lika pa su štete načinjene posvuda. Štete se još zbrajaju jer su stradali mnogi krovovi na kućama i gospodarskim zgradama,  polomljena su mnoga stabla, a na više mjesta voćke su doslovno isčupane iz zemlje.


Bura je u Lici počinila štetu


Bura je u Lici počinila štetuNajteže je bilo u okolici Otočca. Fotografije dovoljno kazuju o snazi bure koja je rušila sve pred sobom. Limeni krov jedne gospodarske zgrade u selu Prozor „ogulila“ je do kraja, a „ceh“ su platila i mnoga stabla, posebno starije voćke.


Ako je vjerovati najavama meteorologa, koji nas u zadnje vrijeme često nehotice prevare, bura će tijekom dana malaksati.


Bura u Lici nosila sve pred sobom


Bura u Lici nosila sve pred sobom