Planovi

Brseč bi golf teren mogao graditi 2022. godine

Marina Kirigin

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Interes investitora postoji – rekao je Riccardo Staraj, navodeći kako je golf u Brseču predviđen i planskom dokumentacijom



OPATIJA Gradnja golf igrališta u Brseču mogla bi započeti 2022. godine. Rekao je to Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga na 3. konferenciji golf turizma Hrvatske u Opatiji. Staraj je naveo kako se na projektu golfa u Brseču počelo raditi još 1999. godine, te kako su se u posljednje dvije-tri godine radovi intenzivirali.


Kapitalni projekt


– Činjenica je da je 65 posto budućeg golf terena u Brseču u privatnim rukama. Vlasnici su zainteresirani potpisati ugovore o najmu, a time bi se riješio jedan vrlo važan imovinsko-pravni dio priče. Crkva i Općina Mošćenička Draga već su dale svoj pristanak, a nadamo se da će tako postupiti i RH. Isto tako očekujemo još jedan poticaj od Ministarstva turizma. Javili smo se na natječaj putem kojeg bi pokrili troškove i izradili idejni projekt i UPU. Kada te preduvjete zadovoljimo, onda možemo konkretno ići prema investitorima koji se već javljaju. Interes uglavnom pokazuju strani investitori, ali i domaći – rekao je Staraj.


– Kada se isfinancira i napravi dokumentacija, naravno uz uvjet da se potpišu ugovori i dobiju sredstva, mislim da bi se 2022. godine moglo razmišljati o nekakvom početku radova u Brseču. Investitor je u svakom slučaju zainteresiran i za golf i za turističku zonu u kojoj bi se izgradili hotelski kapaciteti s oko 500 kreveta. Otvaranjem golf resorta u Brseču znatno bi se produžila sezona koja sada traje četiri mjeseca, vjerujem na minimalno sedam mjeseci – rekao je Staraj.





Na otvaranju konferencije govorili su i Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić i organizator Dražen Slamar. Priskić se prisjetio kako je Opatija pred nešto manje od sto godina, tamo negdje 1930-te imala prvo golf igralište na području Triestine i naveo kako u prostorno-planskoj dokumentaciji ima mjesta za takav sadržaj. Pende je rekao i kako puno golf projekata čeka, te kako moramo osigurati da ih investitori realiziraju, a Boban dodao kako je Ministarstvo aktivno uključeno u problematiku.



Gotovo 100 lokacija


Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, vjeruje da će kroz nekoliko godina na području Kvarnera biti više od jednog golf igrališta. Navela je pritom kako je započela gradnja Matalde i kako će golf proizvod omogućiti ostvarivanje još boljih turističkih rezultata u predsezoni.


U izradu Akcijskog plana razvoja golf ponude u Hrvatskoj bili su uključeni Ministarstvo turizma, Institut za turizam i Golf services j.d.o.o., te brojni dionici golfa i golf turizma u Hrvatskoj.


Golf danas u svijetu igra oko 60 milijuna igrača i postoje 32.000 igrališta, on je dio turističke ponude svih razvijenih zemalja, a nerijetko i onih koje su međunarodni turizam u većoj mjeri počele razvijati tek nedavno, kao što su, primjerice Turska i Bugarska. Strategijom razvoja turizma u RH do 2020. godine predviđena je izgradnja 30 golf igrališta. Danas postoje samo tri golf igrališta s 18 i više polja. U prostornim planovima ucrtano je gotovo 100 novih lokacija za izgradnju golf igrališta.