Franko Kraljić

Brodogradnja u drvu: Kalafat koji vraća u život krčku tradicijsku flotu

Mladen Trinajstić

FOTO M. KIRINČIĆ

FOTO M. KIRINČIĆ

Priznanje su mu uručili predstavnici Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre zbog njegova doprinosa u obnovi starog bragoca »Paolina«MALINSKA – Predstavnici Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre »Tradicijska jedra Kvarnera i Istre« nagradili su ovih dana iskusnog malinskarskog brodograditelja u drvu Franka Kraljića.


Čelnici tog udruženja, dopredsjednik Nedeljko Dunato zajedno s Dankom Milohnićem, prvim čovjekom najstarijeg jedriličarskog kluba na Jadranu – krčkog JK-a Plav, Kraljiću su uručili prigodno priznanje »na račun« njegova doprinosa u obnovi starog bragoca »Paolina«.


Taj je drveni, jedrima pogonjeni brod, kao dio krčke tradicijske flote nedavno priključen u gradskom portu već neko vrijeme privezanoj pravoj maloj kolekciji autentičnih tradicijskih plovila obnovljenih novcem EU-a u okviru projekta Mala barka (Mala barka 2).
Franko Kraljić je, znaju to svi koji na Krku, ali i na Kvarneru brinu o svojim drvenim ljepoticama, čuvar duge obiteljske tradicije brodograđevnog, kalafatskog zanata koji je pred više od stoljeća u brodogradilištu u Malinskoj, gdje spomenuti i danas radi, pokrenuo njegov pradjed – Mate Lolić.


Kraljić je tako već šesta generacija graditelja drvenih brodica svih vrsta, veličina i namjena, a njegovo neosporno znanje i iskustvo posebno je dragocjenuo i korišteno posljednjih godina, posebno u okvirima akcija kojima se obnavljaju i revitaliziraju stara, vrijedna drvena plovila, brodice kakvih zahvaljujući sve brojnijem i aktivnijem članstvu udruga okupljenih u spomenutoj Koordinaciji, u ovdašnjim lukama ima sve više i više.


Dar iz Venecije


Inače, Koordinaciju udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre čini njenih šest članica – rovinjska udruga Kuća o batani, Jedriličarski klub Brioni iz Fažane, sekcija za tradicijske barke Katedre Čakavskog sabora iz Mošćeničke Drage, udruga Lovranska lantina, Sportsko društvo Škarpina iz Nerezina te krčki Jedriličarski klub Plav.


Krčani su, podsjetimo, od 2010. godine do danas obnovili tri svoje tradicijske barke – pasaru »Bodulku«, guc »Bodul«, a naposljetku i velebni, 9,5-metarski bragoc »Paolinu«.


Ovaj posljednjespomenuti ures krčke luke i njihove tradicijske flote otočanima su, u poprilično derutnom i gotovo neplovnom stanju, prethodno darovali venecijanski promicatelji maritimne baštine s kojima Krčani već neko vrijeme, zauzimanjem za iste vrijednosti i zajedničke ciljeve, prisno surađuju.Na redu i gajeta


Spomenimo i da je u tijeku još jedan, iznova europskim novcem potpomognuti prekogranični, talijansko-hrvatski projekt, nazvan Arca Adriatica u kojem, među ostalima, uz Općinu Malinska-Dubašnica sudjeluje i krčki Jedriličarski klub Plav. Krčani obnavljaju 8-metarsku gajetu izgrađenu 1958. na Rabu.


Gajeta je, doznajemo, u vlasništvu Marka Mrakovčića iz Krka, a kao buduća sastavnica te sve brojnije, ljepše i bogatije tradicijske flote trenutno se nalazi upravo u Kraljićevom škveru.


Za obnovu te skladne, preko pola stoljeća stare drvene ljepotice, trebat će izdvojiti oko 8 tisuća eura, a od nagrađenog otočnog brodograditelja Kraljića doznali smo da će na njenom obnavljanju biti jako puno posla. To i ne čudi s obzirom da su, kaže nam ovaj znalac, neki njeni vitalni dijelovi zapravo već potpuno truli.


Priznanje i Josipu Mršiću iz Pinezića


Osim Franka Kraljića koji je, osim na krčkim plovilima prethodnih godina dobar posao odradio i na početku stvaranja malinskarske flote tradicijskih brodica (kroz obnovu i ulickavanje pasare »Božjan«, sada privezane u malinskarskoj luci), istim je priznanjem, također iz ruku Dunata i Milohnića, nagrađen i Kraljićev ništa manje vrijedni i iskusni kolega – Josip Mršić.


Prekaljeni kalafat iz Pinezića također je prethodnih godina odradio dobar dio posla oko obnove na Krku sve brojnije i dojmljivije flote starih, drvenih plovila koja do izražaja posebice dolazi za revijalnih regata tradicijskih plovila kakve se u ljetnoj sezoni upriličuju diljem otoka Krka, ali i Kvarnera.