Laskav naslov

Borislav Jelušić, zapovjednik DVD-a Baška, ovogodišnji ‘najbodul’

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen TrinajstićKRK – U osmom izdanju izbora osobe godine, laskav naslov »najbodula« ponio je Borislav Jelušić, 56-godišnji Bašćan, zapovjednik DVD-a Baške. Uz novog »najotočana«, u akciji koju već tradicionalno organizira Multimedijalna udruga »Krčka beseda« i uredništvo internetskog portala Otok-krk.org, za osobu godine konkurirao je i Rado Žic Mikulin, 83-godišnji umirovljeni liječnik iz Punta poznat po svom radu na čuvanju tradicijske baštine i narodnih običaja svoga kraja.


Titulu osobe 2019. godine Jelušiću su svojim glasovima donijeli čitatelji spomenutog internetskog portala, i to s više od 75 posto od ukupnog broja glasova.


– Čestitamo gospodinu Jelušiću na ovom priznanju, ali jednako tako i g. Žicu Mikulinu, jer nije mala stvar biti među dvoje velikana naše drage Bodulije u 2019. godini, naglasio je jedan od organizatora izbora, Milovan Kirinčić. Pritom nije zaboravio, u ime pokretača i provoditelja ovog programa, zahvaliti svima koji su sudjelovali u glasanju, ali i predlaganju kandidata, jednako kao i sponzorima-donatorima bez kojih bi, kaže Kirinčić, tu sad već tradicionalnu akciju izbora osobe godine bilo teško provesti u djelo.
Borislav Jelušić – Slavonac koji se na Krk još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća doselio zbog ljubavi, iskusni je dobrovoljni vatrogasac te već dugo i zapovjednik bašćankog DVD-a. U obrazloženju prijedloga njegove kandidature, između ostalog, stoji i da je za »najkrčana« predložen zbog doprinosa koji zajednici u kojoj živi stalno i nesebično daruje kao volonter i humanitarac.


Svoju ljubav prema Baški i otoku, ističu njegovi prijatelji i poznanici, Jelušić je do sad iskazao nebrojeno puta predanim i požrtvovnim radom. Sa svojim je vatrogasnim kolegama u brojnim prigodama spašavao živote i imovinu svojih sumještana, a u nemalom broju slučajeva po nepristupačnim, kamenitim brdima tražio i spašavao i često neadekvatno opremljene, zalutale ili pak unesrećene turiste.


U mnogo je navrata gledao smrti u oči, kažu poznavatelji njegova rada, predstavljajući i da je ovogodišnjem najbodulu uvijek i svugdje primarno bilo spasiti druge, dok je svoje zdravlje i svoj život stavljao u drugi plan. Zbog toga je na jednoj od intervencija bio i ozbiljno ozlijeđen što ga, kažu njegovi predlagači, nije spriječilo da nastavi nesebično pomagati drugima.


Svečana dodjela plakete Borislavu Jelušiću i prigodnog priznanja Radu Žicu Mikulinu bit će održana u ponedjeljak 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja, i to u prostoru Doma u Korniću s početkom od 18 sati. Tom će prigodom novopečeni najotočanin i formalno preuzeti spomenuti naslov od svog prethodnika, prošlogodišnjeg pobjednika iste akcije – Petra Kopanice.