Inicijativa

Boduli prikupljaju arhivsku građu za muzej posvećen svim ratovima 20. stoljeća

Mladen Trinajstić

Logo akcije UABA otoka Krka

Logo akcije UABA otoka Krka

Građa se prikuplja u cilju obogaćenja i konceptualnog transformiranja sadašnjeg Muzeja NOR-a u Puntu u suvremeni kompleks posvećen oba svjetska i Domovinskom ratuIz Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, točnije rečeno od njena predsjednika prof. Darka Fanuka, krčkoj je javnosti ovih dana upućen poziv za uključenje što većeg i šireg kruga otočana u program prikupljanja obiteljske i zavičajne baštine vezane uz ratna zbivanja u proteklom stoljeću.


– Naš ambiciozan plan je prikupiti što više starih fotografija, slika, razglednica, pisama i zapisa, ali i dokumenata, pa čak i autentičnih predmeta dio kojih bi potom, nadamo se, u skorijoj budućnosti trebao postati sastavnicom baze eksponata koji će činiti izložbeni fundus muzejskog prostora, odnosno postav kompleksa koji, u suradnji s otočnim jedinicama lokalne samouprave, kanimo urediti i opremiti u sadašnjem Muzeju Narodnooslobodilačkog rata koji djeluje u Puntu – ističe Fanuko.


Iniciranim planom njegova obogaćenja i konceptulanog transformiranja u ponešto drugačiji, bogatiji i suvremenim muzejsko-izlagačkim trendovima prilagođeniji muzejski kompleks, zamišljeno je njegovo pretvaranje u muzej koji u budućnosti više ne bi bio posvećen isključivo NOR-u, već i svim ostalim ratovima 20. stoljeća, pa tako i Prvom svjetskom, kao i Domovinskom ratu, objašnjavaju nam predstvnici udruženja otočnih antifašista obrazlažući razloge i motive njihova netom objavljenog javnog poziva otočanima da se odazovu akciji prikupljanja, ali i digitaliziranja starih fotografija i dokumenata iz njihovih kućnih arhiva.
– Smanjimo mogućnost da fizičkim propadanjem originalnih fotografija i dokumenata ostanemo bez likova naših predaka, njihovih rukopisa i potpisa – ističe Fanuko, pozivajući Bodule da se odazovu njegovu pozivu te naglašavajući da će im sva fotografirana, skenirana i digitalizirana građa – biti vraćena. UABA otoka Krka, u nakani prikupljanja zavičajne ratne baštine, posebno potiče sve kojima su pradjedovi, djedovi, očevi ili su pak sami sudjelovali u ratnim zbivanjima (u razdoblju od 1914. do 1918. godine ili pak od 1941. do 1945., odnosno 1991. do 1995. godine) da »prekopaju« svoje obiteljske fotoalbume i ladice s dokumentima te da se u cilju očuvanja vrijedne baštine za buduće generacije jave u sjedište Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, na adresi Lukobran 5 (u uredovno vrijeme udruge – četvrtkom i petkom od 10 do 12 sati). Zainteresirani za ovu zanimljivu i hvalevrijednu inicijativu detaljnije informacije o samom projektu i načinu sudjelovanja u njemu mogu dobiti pozivom na telefonski broj 091 3232 060 (tajnica) ili 091 2222 818 (predsjednik), kao i posredstvom elektronske pošte na: [email protected]