Božićni prijem

Biskup Zdenko Križić: ‘Najviše me zabrinjava krhkost obitelji i česti razvodi’

Marin Smolčić

Snimio Marin SMOLČIĆ

Snimio Marin SMOLČIĆ

 Najviše me zabrinjava krhost obitelji koja se mnaifestira u sve većem razvodu brakova. Naša biskupija je pretežito ruralna sredina, ali i pored toga postotak razvoda brakova je zastrašujući. U našoj biskupiji prošle godine vjenčano je 178 brakova, ali razvedeno je blizu 90, rekao je biskup Zdenko Križić 


GOSPIĆ Bisklup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić upriličio je danas u dvorani Biskupije tradicionalni Božićni prijem. Uz mnoge svećenike i časne sestre okupili su se ravnatelji mnogih ustanova, direktori javnih podzeća, Hrvatske vojske i policije,  a u svojevrsnoj ulozi domaćina bili su gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan ličko-senjski Darko Milinović.


U uvodnom dijelu prijema biskupijski generalni vikar mons. Marinko Miličević osvrnuo se na božićnu poruku biskupa mons. Zdenka Križića.
-Oče biskupe, Vi ste nam u svojoj Božićnoj poslanici  još jednom poručili kako čovjek tijekom cijele svoje povijesti čezne susresti i vidjeti Boga licem u lice. U Bibliji nalazimo trajne vapaje u tom smislu, ali i duboku slutnju čovjeka da će Bog jednom ispuniti tu njegovu veliku želju i pokazati mu svoje lice. Stoljećima nad narodom odzvanja blagoslov svećenika Arona, Mojsijeva brata, u kojem je diskretno prisutno jedno veliko Božje obećanje s obzirom na objavu njegova lica: „Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja i milostiv ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese“, rekao je generalni vikar preč. Marinko Miličević.


Snimio Marin SMOLČIĆ


Snimio Marin SMOLČIĆNa ovo se nadovezao biskup Križić rekavši kako sposobnosti ljudskih očiju ovdje na Zemlji nisu takve da bi mogle vidjeti Boga, ali usprkos toga, čežnja za tim nikada nije prestala. Psalmista to ovako izriče: „Duša moja čezne, Bože, za tobom. O kad ću doći i lice Božje gledati. Svakako i na ispunjen Božić i cijelu novu godinu 2020. Biskup je nastavio:


– Danas vas sve skupa pozdravljam i blagosivljem. Čast mi je pozdraviti župana Darka  Milinovića, gradonačelnike i načelnike općina, ravnatelje i direktore ustanova i poduzeća. Navikao sam ovom prigodom sa vama podijeliti neke informacije s područja biskupije koje bi vas mogle zanimati. Dobili smo novog nuncija u Hrvatskoj, a to je nadbiskup Giorgio Lingua. Obećao je doći u Gospić na proljeće… Vjerovatno i samo možete primjetiti novi stil pape Franje. Niti za jednu biskupiju nije imenovao biskupa sa njezina teritorija.. Papa to vjerojatno čini da novi biskup dođe bez ikakvih predrasuda i uvjetovanosti i da donese nešto novo… Ovo je moj četvrti Božić u Gospićko-senjskoj biskupiji i mogu reći da sam je podosta upoznao, posebice narod. Najviše me zabrinjava krhost obitelji koja se mnaifestira u sve većem razvodu brakova. Naša biskupija je pretežito ruralna sredina, ali i pored toga postotak razvoda brakova je zastrašujući. U našoj biskupiji prošle godine vjenčano je 178 brakova, ali razvedeno je blizu 90. To znači da je svaki drugi brak neuspijeh. Koliko smo kao društvo i crkva ovdje zatajili, i kakva nam je budućnost, to su pitanja na koja nemamo sigurnih odgovora. Gradovi i općinska središta nam se smanjuju, a sela nestaju, kazao je biskup Križić dodavši kako je lani kršteno 583, a umrla je 1201 osoba, naglasio je biskup Križić.


U nastavku govora biskup Križić je istaknuo brojne projekte koji se planiraju na području Gospićko-senjske biskupije. Jedan od njih je crkva u Srbu, izgradnja samostana sestara Karmelićanki, te svečenićki dom za umirovljene svećenike u Gospiću. Nakon svečanog dijela prijema , biskup mons. Zdenko Križić zaželio je nazočnima i njihovim obiteljima sretan Božić i uspješnu 2020. godinu.