ADAC

BIBLIJA ZA KAMPISTE Četiri kvarnerska kampa dobila oznaku Superplatz

Alenka Juričić Bukarica

Foto Valamar

Foto Valamar

Priznanje je dodijeljeno lošinjskom kampu Čikat, kampu Omišalj te Valamarovim kampovima Krk Premium Camping Resort i Baška Beach Camping Resort, kao i paškim kampovima Šimuni i StraškoMALI LOŠINJ – Lošinjski kamp Čikat ušao je ove godine u prestižno društvo nositelja oznake Superplatz njemačkog autokluba ADAC-a, za koji često kažu da je »Biblija za kampiste«. Njemački ADAC dodijelio je, naime, kampu Čikat priznanje Superplatz, čime se kamp našao u probranom društvu najboljih europskih kampova, a time je postao i jedan od nekoliko kampova na Kvarneru koji su ovo prestižno priznanje dobili proteklih godina.


Da podsjetimo, ADAC-ovu oznaku Superplatz, na Kvarneru imaju još i kamp Omišalj, Valamarovi petozvjezdani Krk Premium Camping Resort i četverozvjezdani Baška Beach Camping Resort, odnosno bivši kamp Zablaće, te paški kampovi Šimuni i Straško.


Za 2020. godinu u Hrvatskoj su u prestižno društvo ušla tek tri nova kampa koja su zadovoljila zahtjevne njemačke kriterije pa su, tako, uz lošinjski Čikat, prestižnu oznaku prvi put dobila i dva istarska kampa, novigradski Aminess Sirena i Valamarov Istra Premium Camping Resort, a kojem je dodijeljeno i priznanje u kategoriji inovacije i napretka.


Strogi kriteriji
– Ponosni smo što struka Valamarova kamping ljetovališta i dalje nastavlja svrstavati uz bok najboljih i najkvalitetnijih u Europi. Oznaka ADAC to definitivno potvrđuje, a ove godine je nose čak četiri naša kamping ljetovališta. Prošle godine otvoren je i Istra Premium Camping Resort, prvi Valamarov veliki kamp s pet zvjezdica, koji je osim ADAC Superplatz priznanja, već prvu sezonu svog poslovanja zaslužio i priznanje za ostvarenje najvećeg napretka.


To je sigurno jedan od pokazatelja da se radi o jednom od najboljih kampova na Mediteranu te da Valamar kontinuirano ulaže u razvoj kamping segmenta u smjeru visoke dodane vrijednosti i premium kamping proizvoda – izjavio je Bruno Radoš, direktor operacija za kampove i direktor regije u Valamar Rivieri.


Ulaskom u sam vrh kamping industrije u Europi kamp Čikat potvrdio je da je jedan od omiljenih kampova u Hrvatskoj, što dokazuje i sve veći broj gostiju u kampu tijekom godine. Kako bi kamp uopće bio nagrađen Superplaztom, morao je ispuniti stroge i zahtjevne kriterije ADAC-ovih inspektora te ostvariti najbolje ocjene u pet kategorija. Spomenute kategorije odnose se na uređenost kampa, mogućnost kupanja za goste, slobodno vrijeme, opskrbljenost kampa te sanitarije. Za dobivanje priznanja Superplatz nužno je da prosječna ocjena inspektora bude 5 od 5.Dugogodišnji rad


U lošinjskoj Jadranci ističu da je priznanje Superplatz rezultat dugogodišnjeg rada i ulaganja tvrtke Jadranka kampovi, odnedavno poznate kao Jadranka turizam. Kamp Čikat posljednjih je godina znatno poboljšao kvalitetu kampiranja na Cresu i Lošinju te na hrvatskim otocima općenito.


Početkom 2019. godine kamp je uvršten u Leading Campings of Europe – udruženje 40 najboljih kampova Europe, a godinu prije toga dobio je nagradu najvećeg njemačkog udruženja za promociju kamping turizma. U lošinjskom kampu ne kriju zadovoljstvo novim priznanjem.– Superplatz priznanje dočekali smo s velikim veseljem. Ovo priznanje velika je čast, ali i obveza. Nastavit ćemo razvijati kvalitetnu i raznovrsnu ponudu, njome privlačiti goste iz Hrvatske i inozemstva te podizati standarde domaće kamping industrije – poručili su iz lošinjskog kampa.


Prijatelj djece


Kamp Čikat, koji se nalazi u istoimenoj uvali, prostire se na 40-ak hektara te je idealan za obiteljski odmor, s obzirom na to da ima titulu »prijatelj djece«. Za mališane je tako uređen family fun park Pepé. Za djecu starije dobi kamp Čikat nudi sportske i zabavne sadržaje u prostranom Aquaparku, prvom takvom na hrvatskim otocima. Svake godine ovaj lošinjski kamp posjeti oko 40.000 gostiju. Najveći broj njih dolazi iz Slovenije i Njemačke, a iz godine u godinu raste i broj gostiju iz Hrvatske.


Dodajmo i da je ADAC Superplatz najviša nagrada kvalitete koju ADAC već tradicionalno jednom godišnje dodjeljuje najboljim europskim kampovima, a o njegovoj važnosti govori i činjenica da je ADAC najveći njemački i europski automobilski klub koji u svojoj bazi broji više od 18 milijuna članova. Prestižne međunarodne oznake dodijeljene su na ADAC Camping Gala eventu u Stuttgartu. U novu turističku godinu tako ukupno 13 hrvatskih kampova ulazi noseći oznaku Superplatz.