Nikola Depicolzuane s unucima pored dijela svog vrlo bogatog uroda batata / Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Svima koji se žele baviti uzgojem batata spreman sam pomoći savjetom, ali i upućivanjem na predstavnike Agronomskog fakulteta gdje se mogu dobaviti sadnice, kaže Depicolzuane
KRK Krčanin Nikola Depicolzuane pohvalio nam se iznimno dobrim urodom batata. Uzgojem korijena, koji se u nas još naziva i slatkim krumpirom, spomenuti se otočanin bavi već šest godina na lokalitetu Kimpi i to s velikim uspjehom.
– Od samo 25 sadnica dobio sam više od stotinu kilograma iznimno ukusnog i zdravog povrtlarskog ploda, zapravo korijena kojeg uz uporabljivost u svakodnevnoj prehrani odlikuje i iznimna izdašnost u urodu, naravno, poštuju li se naka prilično jednostavna pravila njegova uzgoja, prenosi nam Depicolzuane.
Od spomenutog smo Krčana doznali i da sve veći broj otočana pokazuje interes za uzgojem te povrtlarske kulture čije se sadnice, otkriva nam, po vrlo povoljnoj cijeni mogu dobaviti posredstvom zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Stručnjaci s tog fakulteta već godinama rade na uvođenju i populariziranju te sve popularnije kulture u Hrvatskoj koja, prema navodima znalaca, ali i iskustvima bodulskih »batatara«, ima odlične predispozicije za njen uzgoj.
– Svima koji se žele baviti uzgojem batata spreman sam pomoći savjetom, ali i upućenjem na predstavnike Agronomskog fakulteta gdje se mogu dobaviti sadnice, ističe naš sugovornik koji se, povjerio nam se, na batate davno »navukao«.
Batat s krumpirom unatoč svom nazivu nema ništa. Zapravo se radi o slaku, biljci čiji se zadebljani korijen odavna koristi za ljudsku prehranu. Masa korijena u nekim okolnostima može doseći čak dva do tri kilograma. Osim što je ukusan, batat je izuzetno zdrav i za jelo se preporučuje svima koji imaju problema s dijabetesom, ali i prekomjernom težinom. Korijen batata prebogat je beta-karotenom i vitaminima, izuzetno je lagan te ga stoga kao zamjenu za druge priloge jelima preporučuju i liječnici i nutricionisti.