Povratak kući

Apoksiomen konačno u Malom Lošinju! Čuvena statua nakon godina putovanja stigla na otok

Anja Tomović

Čuvena statua, dopremeljena pod pratnjom policije i uz velike mjere osiguranja, svoj je povratak na otok vitalnosti sve do jučer čekala u depou Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, a uskoro će zauzeti i svoju stalnu pozicijuMALI LOŠINJ  U Mali Lošinj  jučer je u popodnevnim satima stigao dugoočekivani antički kip Apoksiomena kako bi se napokon, nakon godina putovanja i gostovanja u najeminentnijim galerijama i muzejima svijeta, udomaćio u svom stalnom domu – Muzeju Apoksiomena, smještenom na Rivi lošinjskih kapetana.


Čuvena statua, dopremeljena pod pratnjom policije i uz velike mjere osiguranja, svoj je povratak na otok vitalnosti sve do jučer čekala u depou Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, a uskoro će zauzeti i svoju stalnu poziciju pod točno reguliranim i zahtjevnim tehničkim uvjetima koje je muzej morao ispuniti prema kriterijima tog istog Zavoda. Muzej, naime, udovoljava svim tehničkim uvjetima, s reguliranim grijanjem i hlađenjem ovisno o godišnjem dobu, kontrolom vlage i sličnim drugim sustavima isporučenim od strane najboljih hrvatskih poduzeća.


Dakle, antička statua atleta stigla je na Lošinj, u čijem je podmorju, u blizini otočića Vele Orjule  nađena još 1997. godine i odsad nadalje bit će jedini, jedinstveni i najdragocjeniji eksponat u svome Muzeju Apoksiomena, avangardnom zdanju izgrađenom u nekadašnjoj Palači Kvarner prema projektu Arhitektonskog biroa Randić-Turato.
Svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena bit će 30. travnja, a svoj dolazak potvrdili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, brojni ministri i veleposlanici.  Tom svečanošću i nizom događanja zaokružit će se cjelokupan proces povratka Apoksiomena na Lošinj.