Od 21. do 30. siječnja

Pet hrvatskih filmova bit će prikazano na online izdanju FIlmskog festivala u Trstu

Kim Cuculić

Dugometražni dokumentarni film »O jednoj mladosti« redatelja Ivana Ramljaka prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma, a na programu je 24. siječnja



TRST  U raznim sekcijama 32. izdanja Filmskog festivala u Trstu, koje se odvija online od 21. do 30. siječnja, prikazat će se pet hrvatskih naslova. Osim toga, u sklopu potprograma industrijskog događaja »When East Meets West« predstavit će se i tri hrvatska projekta – javlja HAVC. Dugometražni dokumentarni film »O jednoj mladosti« redatelja Ivana Ramljaka prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma, a na programu je 24. siječnja. U istoj sekciji 25. siječnja prikazuje se i »Nulti Krajolik« Brune Pavića. Oba filma će na virtualnom izdanju festivala u Trstu imati talijansku premijeru.


U natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazuje se animirani film »Arka« autora Natka Stipanićeva, a njegova online projekcija na rasporedu je 24. siječnja. Hrvatska manjinska koprodukcija, »Otac« Srđana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film) svoju će talijansku premijeru imati u natjecanju dugometražnog igranog filma, a online projekcija zakazana je za 23. siječnja. U sklopu programa Art & Sound, posvećenog radovima koji su »između filma i suvremenog umjetničkog djela«, na Filmskom festivalu u Trstu prikazuje se dugometražni animirano-eksperimentalni film »Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa« Dalibora Barića.


Ovogodišnje izdanje festivala otvara film Emira Kusturice »Podzemlje« (1995.), a nagrada Eastern Star Award 2021 na online ceremoniji otvorenja 21. siječnja bit će dodijeljena glumcu Mikiju Manojloviću. U sklopu potprograma »Last Stop Trieste«, namijenjenog projektima koji su skoro završeni, predstavit će se pet projekata dokumentarnih filmova, od kojih su dva hrvatska. Riječ je o naslovu »Tvornice radnicima« redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Kovačevića te montažera Damira Čučića, te o »Muzeju revolucije« redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić. Projekt dugometražnog igranog filma redateljice Nine Violić te producentica Vanje Sremac i Zdenke Gold, »Kućna prašina«, sudjeluje u radionici First Cut+.