"The Message"

Video rad Bruna Pavića pobjednik Foruma u Saudijskoj Arabiji

Portal Novi list

Kadar iz nagrađenog video rada "The Message" Bruna Pavića

Kadar iz nagrađenog video rada "The Message" Bruna Pavića

Rad koji odašilja univerzalnu antiratnu poruku, sastavljen je od nađenih materijala izvađenih iz govora predsjednika svih 195 zemalja svijeta



Video rad “The Message“ filmaša i videoumjetnika Bruna Pavića proglašen je najboljim radom na 5. Video Art Forumu u Saudijskoj Arabiji (20. – 28.12.), na izložbi na kojoj je sudjelovalo 68 video radova iz 29 zemalja.


Drugo mjesto osvojio je Mohammad Alfaraj iz Saudijske Arabije, a treće mjesto Katina Bitsicas iz SAD-a.





Forum se održao pod sloganom “Reality Imagination, Towards the Future“, a okupio je neka od najistaknutijih imena suvremene svjetske videoart scene.


Organiziran je od strane Saudi Arabian Society for Culture and Arts u Dammamu, a održao se u galeriji Dar Al-Musa. Otvorenju je prisutstvovao i guverner Al-Ahse, princ Saud bin Talal bin Badr Al Saud.



Pavić je sa svojim radovima sudjelovao i na prethodna dva izdanja Foruma, a ove godine prvi puta su se birali najbolji radovi o kojima je odlučivao tročlani žiri.


“The Message“ je rad koji se istovremeno prikazuje kao jednominutni eksperimentalni film i loop video instalacija. Do sada je prikazan na više od 30 međunarodnih filmskih festivala i izložbi video umjetnosti, a ove godine je nagrađen na festivalima Mister Vorky u Srbiji (nagrada publike) i Cineminuto Cordoba u Argentini (posebno priznanje žirija).



Rad koji odašilja univerzalnu antiratnu poruku, sastavljen je od nađenih materijala izvađenih iz govora predsjednika svih 195 zemalja svijeta.


Kroz montažnu izmjenu kratkih frameova, njihova pojedinačne poruke postaju jedna globalna poruka koja je nejasna, uznemirujuća i ne garantira svijetlu budućnost.



U izjavi za saudijske medije autor je izjavio kako je ovo priznanje došlo kao neočekivano iznenađenje i kako je “The Message“ vjerojatno njegov prvi rad kojim se uspio privući pažnju gledatelja podjednako sadržajem i audio-vizualnim dojmom.



 


Izrazio je žaljenje što veliki broj ljudi nije upoznat s ovom vrstom umjetnosti, iako se ona ubrzano razvija.


Također je pohvalio organizaciju Foruma navodeći ga kao odličan primjer festivala koji može privući suvremenu publiku i popularizirati video umjetnost.