Klasika

Rafinirano komorno muziciranje: U Novom počeo deseti Međunarodni festival klasične glazbe

Ramiro Palmić

Ivan Balažević

Ivan Balažević

Rafinirano komorno muziciranje: U Novom počeo deseti Međunarodni festival klasične glazbe



U Novom Vinodolskom je počeo jubilarni 10. Međunarodni festival klasične glazbe. Nakon uvodnih pozdravnih riječi umjetničke ravnateljice Marije Mikulić Štimac, na inauguralnom koncertu predstavio se gudački Kvartet Selini iz Austrije. Komorni ansambl čine četiri mlade glazbenice iz Rusije, Rumunjske i Grčke, blizankinje Nadia i Ljuba Kolmykova (violine), Loredana Apetrei (viola) i Loukia Loulaki (violončelo).


Profilirana koncepcija


Upoznale su se u Beču, počele surađivati te su 2017. godine osnovale Kvartet Selini (prema grčkoj mitologiji Selini je božica Mjeseca). Talentom i upornim zajedničkim stručnim radom, vođene istaknutim glazbenim pedagozima, ubrzo postižu zapažene interpretativne dosege nastupajući u vodećim glazbenim koncertnim prostorima Beča, a istodobno gostujući u mnogim europskim glazbenim središtima. Između ostalih, Kvartetu je 2018. godine dodijeljena ugledna nagrada na prestižnom Međunarodnom glazbenom natjecanju »Szymanowski« u Poljskoj, a ansamblu je ukazana posebna čast i priznanje što je preko programa NASOM – Novi austrijski zvuk glazbe – u sezonama 2020. – 2022., odabran predstavnik austrijske glazbe diljem svijeta. Nastup na Festivalu u Novom Vinodolskom omogućio je Austrijski kulturni forum.


Jasna i profilirana programska koncepcija ovog koncerta koji je obuhvatio skladbe različitih stilskih opredjeljenja, počeo je Mozartovim Gudačkim kvartetom. Austrijski skladatelj i glazbeni genij Wolfgang Amadeus Mozart (1756. -1791.) u sklopu golema raznolika opusa, napisao je više od trideset gudačkih kvarteta, od kojih je šest posvetio prijatelju i skladatelju Josephu Haydnu. Tih se šest kvarteta izdvaja po popularnosti izvođenja, a ljepotom i melodioznošću predstavljaju uzvišeni doprinos komornoj glazbi. Upravo toj skupini kvarteta pripada Mozartov Kvartet br. 17, K. V. 458 u B-duru »Lovački« izveden na početku koncertne večeri.




Prvi stavak Allegro vivace assai donesen je visokom razinom odnjegovanog muziciranja i stilskom uvjerljivošću; drugi Menuetto Moderato – Trio prozračno i Mozartovskom elegancijom s efektnim kadenciranjem u pianissimo dinamici, treći lagani stavak Adagio vrlo lijepo vođenim melodijskim linijama, upravo klasičnom ljepotom izričaja u čemu se izdvaja prva violina, a posljednji Allegro assai, tehnički precizan u furioznom tempu, što dovodi do završne kulminacije djela.


Programski raritet


Johanna Doderer (1969.) ugledna je i svestrana austrijska skladateljica i spisateljica, studije kompozicije pohađala je u Grazu te nastavila u Beču. Njen respektabilan glazbeni opus sastoji se od solističke, komorne, orkestralne te koncertantne vokalne i instrumentalne glazbe, a spomenimo da je napisala i simfoniju »Bohinj«. Izbor njenog Gudačkog kvarteta br. 5 DWV 106 »Jezero Matt« osobiti je programski raritet novljanskog Festivala. Djelo protječe u jednom stavku, zanimljive je i bogate glazbene tematike, fakture i harmonija, modernijeg izričaja, ali prijemljivo za slušanje. Članice kvarteta ovo kontrastno djelo tumačile su sa zanosom i entuzijazmom, koncentrirane na vlastite dionice pomno se međusobno osluškujući, a rezultat je bio istinska i autentična umjetnička kreacija.


Među malobrojnim glazbenim komornim djelima značajnog ruskog amaterskog glazbenika i profesionalnog znanstvenika – kemičara Aleksandra Borodina (1834. – 1887.), jednog od članova Moćne gomilice ili Ruske Petorice, posebno mjesto zauzima Drugi gudački kvartet u D-duru (1881.) što je izveden kao posljednje djelo najavljenog programa koncertne večeri. Umjetnice su ga interpretirale prema svim kanonima komornog muziciranja. Prvi stavak Allegro moderato bogate je i zgusnute tematike, ritmike te osebujne melodike, a drugi stavak Scherzo razigran je i ostvaren s potrebnim akcentima. Osobito je omiljen Notturno, stavak čudesne inventivnosti i ljepote koji mnogi glazbenci izvode izdvojeno.


Upečatljivi solo nastupi


Članice Kvarteta ovaj treći stavak predivne osjećajnosti i melodioznosti tumačile su toplinom interpretacije, intonativnom perfekcijom i vrlo upečatljivim solo nastupima cella i violine te omogućile slušateljima doživljaj estetske ljepote i poetičnosti stavka. Uslijedio je četvrti stavak raskošne ritmike i dinamike u čijoj je izvedbi dosegnuta visoka razina zajedničkog muziciranja, što svjedoči skladu i uigranosti mladih umjetnica.


Posjetitelji su dugim i oduševljenim pljeskom nagradili temperamentno i punokrvno muziciranje briljantnih austrijskih glazbenica, a one su kao dodatak programu majstorski odsvirale »Alla Serenata«, 2. od pet stavaka za gudački kvartet, Erwina Schulhoffa. Slušatelji su mogli uživati u komornog muziciranju i mladenačkom žaru austrijskih glazbenica.