5. izdanje

Poljoprivredna zadruga API Kvarner sudjelovala na Hrvatskom ruralnom parlamentu

Robert Šimonović

Foto API Kvarner

Foto API KvarnerNovljanska poljoprivredna zadruga API Kvarner za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi, turizmu i trgovini u Umagu je sudjelovala na 5. Hrvatskom ruralnom parlamentu koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede (Nacionala mreža Zajedničke poljoprivredne politike, NMZPP) i Hrvatska mreža za ruralni razvoj.


Na događanju je sudjelovalo oko 200 sudionika, predstavnika LAG-ova, organizacija civilnog društva, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela i tijela javne uprave, članova Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike te poljoprivrednika.


Prisutni su bili i Upravitelj API Kvarnera Davor Tomičić i voditelj poslovanja Antonio Komadina. Cilj ruralnog parlamenta je informirati dionike u ruralnim područjima o mogućnostima korištenja sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, zatim o europskom “Zelenom planu”, dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a do 2040. godine, AKIS-u (Sustavu dijeljenja znanja i inovacija u poljoprivredi), EIP-u (Europskom inovacijskom partnerstvu).

Također jedna od tema je i položaj žena u ruralnim krajevima te kako poljoprivrednici mogu udruživanjem konkurirati sve većim zahtjevima tržišta. Upravitelj Tomičić naglasio je kako je API Kvarner PZ prepoznao zahtjeve tržišta i položaj žena, stoga zapošljava jednu ženu za područje marketinga i prodaje.


Ono što je posebno istaknuo je poslovanje u više segmenata. Tim zadruge API Kvarner je u Krmpotama uspostavio Kratki lanac opskrbe PLAVO MORE – ZELENE PLANINE, pokrenuo preradu meda i uredio punionicu, uredio je kušaonicu domaćih proizvoda i postavio kolekcijski nasad smokava te će krajnjem potrošaču uskoro nuditi sve doživljaje na jednom mjestu.