Za osobe starije dobi

Učenje novih vještina i svijet usredotočene mašte: Pokrenut program “Memorabilije” Dramskog studija

Ervin Pavleković



RIJEKA – Svaka incijativa i svaki način uključivanja osoba treće životne dobi u društveno-kulturni život pohvalna je, od različitih volonterskih aktivnosti usmjerenih na opće dobro i pomaganja potrebitima, do različitih umjetničkih akcija.


Kazalište za sve


Također, glede uključivanja ne samo osoba treće životne dobi, već općenito šire populacije u različite umjetničke, sportske, rekreativne i ostale aktivnosti također je nešto društveno nužno, jer nerijetko se dogodi da oni koji su već prošli koju dobnu granicu iznad koje bi se mogli profesionalno uključiti u kakve aktivnosti koje traže razvijene specifične vještine, znanja i sposobnosti, za to, iako žele, nemaju mogućnosti. Baš zato, uz riječki rekreacijski »Dance studio Oksana Brandiboura« koji dopušta amaterima različite dobi da naprave baletne korake, tu je i novi Dramski studio »Pontes« koji od rujna prošle godine pruža također osobama različite dobi, od najmlađih do onih starije životne dobi, da se amaterski okušaju na daskama koje život znače. Uz program studija »Pontes« za najmlađe koji postoji od prošle godine, u veljači ove godine pokrenut je i program »Memorabilije« za osobe starije životne dobi, a uključuje ciklus dramskih radionica, predavanja i malih kazališnih razgovora koji je uz podršku Grada besplatan za sve sudionike.


– Unatoč svim svojim naporima i vježbama (meditacija, molitva) da budem ovdje i sada, to sam postigla bez napora tek na ovoj dramskoj radionici. Sve izvanjsko nestaje i boravim u svijetu usredotočene mašte, uz poticajno, stručno i toplo vodstvo, kaže jedna od polaznica novog dramskog programa za osobe starije životne dobi pokrenutog prije nešto više od dva mjeseca u centru Rijeke.


Predstava




U sličnom tonu i druga polaznica ističe kako je »Pontes« za nju otkriće: »Druženje, pozitiva, kreativnost, učenje novih vještina, ostavlja tragove nakon svake radionice. Nisam od osoba koje se brzo opuštaju među nepoznatim ljudima, no od prvog susreta čini mi se kao da vas oduvijek znam.« A riječi dviju polaznica dovoljno govore o vrijednosti uključivanja u jedan dramski studio, a osim stjecanja novih poznanstava, socijalne interakcije, fizičke aktivnosti, poboljšavanja samopouzdanja, mogućnosti umjetničkog, odnosno kreativnog izričaja, tu su dakako i kognitivne prednosti, jer ovakva dramska aktivnost potencira kognitivnu fleksibilnost, odnosno poboljšava pamćenje.


Sam program studija »Pontes« zasad je okupio više od 30 osoba starije životne dobi u tri skupine, a umjesto planirane jedne. Program završava predstavom krajem godine, a s obzirom na interes i iskustva polaznika, iz studija »Pontes« poručuju da vjeruju da je ovo tek prva godina provedbe programa te najavljuju da uskoro kreće još jedna grupa za osobe starije životne dobi, u kojoj će se, osim dramskih, primjenjivati i psihodramske tehnike. Više informacija o studiju možete doznati na njihovoj internetskoj stranici, na društvenim mrežama ili pozivom na broj 099 7540779.