Dodijeljene nagrade

ZagrebDox: “Četiri kćeri” i “KIX” laureati jubilarnog izdanja festivala

Hina

Foto Luka Batelic/PIXSELL

Foto Luka Batelic/PIXSELL

Posebno priznanje dodijelio je "Drugačijoj divljini" Silje Evensmo Jacobsen, filmu koji ih je "duboko potresao" pričom o obitelji suočenoj s gubitkom i dekonstrukciji savršeno instagramabilnog obiteljskog blaženstva koje slijedi.Film “Četiri kćeri” Kaouther Ben Hanije osvojio je Veliki pečat u Međunarodnoj konkurenciji, a “KIX” Dávida Mikulána i Bálinta Révésza u Regionalnoj konkurenciji jubilarnog, 20. ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada.


“Četiri kćeri je film koji ne samo da lijepo prikazuje gotovo nevjerojatnu priču o Olfi i njezinim kćerima, već stvara prostor u kojem nevjerojatno hrabri protagonisti mogu istraživati vlastitu priču uz pomoć glumaca, pozornice i scenarističkih scena, izvučenih iz vlastitih iskustava”, obrazložio je Međunarodni žiri – Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar.


Posebno priznanje dodijelio je “Drugačijoj divljini” Silje Evensmo Jacobsen, filmu koji ih je “duboko potresao” pričom o obitelji suočenoj s gubitkom i dekonstrukciji savršeno instagramabilnog obiteljskog blaženstva koje slijedi.
Regionalni žiri – Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić film Veliki pečat dodijelili filmu “KIX” Dávida Mikulána i Bálinta Révésza,, koji su ju primili u Zagrebu. Nagrađen je jer je “ono što je počelo kao razigrana igra za filmsku ekipu i protagonista te filmske turneje snimljene tijekom 12 godina postalo snažna i dirljiva izjava o procesu odrastanja i preuzimanja odgovornosti u našem odsutnom društvu, i kao pojedinci i kao kolektivitet.”


Posebno priznanje dali su “Šutnji razuma” Kumnjane Novakove za “neophodan čin vraćanja strašne istine uz prenošenje svjedočanstava žena koje su prošle kroz jedno od najmračnijih razdoblja u novijoj povijesti i zalog propasti čovječanstva koji svaki rat sa sobom nosi.“


Mali pečat za najbolji kratki film, žiri u kojem su Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic uručili Lucija Brkić, za film “U tranzitu” koji je “pun talentiranog zapažanja i suosjećanja koji prenosi trenutke jednog od najvećih problema s kojima se Europa danas suočava.“


Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Dječak” Vladimira Loginova koji je žiri osvojio svojim promišljenim konceptom i jednostavnošću, unatoč kojoj je uspio istovremeno biti nježan i surov.


Nagrada Movies That Matter za promicanje ljudskih prava pripala je filmu “Blago kraljevstva Dahomey” Matti Diop, za koji Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić kažu da prikazuje mogućnosti razvoja društva i konstruiranja nade kroz univerzalnu temu traganja za identitetom zajednice.


Posebno priznanje osvojio je film “Potpuno povjerenje” Jialing Zhang, koji tematizira tehnološku distopiju sadašnjosti, s još lošijom perspektivom budućnosti.


Film “KIX” nagradio FIPRESCI i Mladi žiri


Film “KIX ” dobio je i Mali pečat, za autore do 35 godina, koji je žiri kojeg čine Snježana Banović, Hrvoje Osvadić i Biserka Šuran osvojio iskrenim i nježnim odnosima između autora i protagonista filma.


Njihovo Posebno priznanje dobio je “Grand Prize” Anje Koprivšek, autorice koja je “s velikom dozom ljubavi i poštovanja prema svojim protagonistima uspostavila povjerenje koje nas je uvelo u svijet za koji nismo znali da postoji, u Ballroom scenu”.


Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI – Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović, kao najbolji odabrali su “”KIX” za, među ostalim, “kreativni proces otkrivanja skrivenog života djece s ulice i hrabar pristup razumijevanju kompleksa nove generacije.


Nagradu Teen Dox dodijelile su učenice zagrebačke XVI. gimnazije filmu Mariusza Rusińskog, “Moja sestra”, a posebno priznanje “Ekipi” Sylvaina Cruiziata. Za prvi kažu da na vrlo autentičan i iskren način prikazuje iznimno prisutan problem ovisnosti kod tinejdžera, a za drugi da uvlači gledatelja u adolescentske umove otkrivajući strahove vezane uz otkrivanje vlastite seksualnosti.


Herzog pozdravio Zagreb iz kojeg potječe obitelj njegove majke


Počasni Veliki pečat, za autore koji su desetljećima kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu direktor festivala Nenad Puhovski dodijelio je Werneru Herzogu, čiji je film “Bijeli dijamant” otvorio  prvi ZagrebDox.


“Fenomenalnom filmskom fotografijom, popraćenom sjajnom muzikom, ovaj je film u mnogim aspektima odredio pravac u kome se ZagrebDox kreće i razvija. Stoga mu sa zakašnjenjem, ali i ogromnim zadovoljstvom dodjeljujem Počasni Veliki pečat“, rekao je Puhovski.


Zahvalivši na nagradi putem videa Herzog je zahvalio festivalu što je prikazao mnoge njegove dokumentarce, a posebno mu znači Zagreb jer obitelji njegove majke potječe iz Splita i Zagreba.


Umjetnički direktor Nenad Puhovski podsjetio je da je ZagrebDox bio jedini koji se održao tijekom korone uživo, bez ijedne online projekcije, što im je i najvažnije. “Publika nam to vraća, pa ove godine imamo 20 posto više posjetitelja nego prošle godine”, napomenuo je.


Izvršni direktor Hrvoje Pukšec rekao je da su ove godine imali dobar festival, nijedna projekcija nije bila prekinuta, nijedan titl nije kasnio duže od dvije sekunde, a i ništa nije kasnilo duže od deset minuta­­­­­­­­.


Nagrađeni filmovi prikazat će se u nedjelju objedinjeni pod naslovom Best of Fest.