Filodrammatica

FOTO Predstavljena knjiga o radu beogradskog kolektiva Škart: Svemirci u institucijama

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Kolektiv Škart djeluje unutar i oko postojećih hijerarhija svijeta umjetnosti i svakodnevnog života, radeći u suradnji s marginaliziranim skupinama, nevladinim organizacijama i antiratnim pokretima.



U sklopu turneje koja uključuje gradove Beograd, Novi Sad, Rijeku i Zagreb te u okviru programa Refleks udruge Drugo more danas je u velikoj dvorani Filodrammatice održano predstavljanje knjige Building Human Relations Through Art u izdanju Onomatopee iz Eindhovena o radu i djelovanju beogradskog eksperimentalnog umjetničko-dizajnerskog kolektiva Škart.


Foto galerija: Predstavljanje knjige kolektiva Škart u Filodrammatici Foto: Ana Križanec


Uz urednicu knjige, hamburšku nezavisnu kustosicu Sedu Yildiz, na predstavljanju je sudjelovao i jedan od članova i osnivača kolektiva, Dragan Protić.


Tragovi Škartove prakse


Osnovan 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kolektiv Škart djeluje unutar i oko postojećih hijerarhija svijeta umjetnosti i svakodnevnog života, radeći u suradnji s marginaliziranim skupinama, nevladinim organizacijama i antiratnim pokretima.





Škartovo razumijevanje umjetničkog djela je fluidno i zasnovano je na odnosima.



Sadržavajući razgovore sa Škartovim članovima, kao i zbirku slika, pjesama, crteža te novih tekstova Zdenke Badovinac, Branislava Dimitrijevića i Milice Pekić, ova knjiga kroz tri poglavlja bilježi tragove Škartove prakse od devedesetih godina do danas, a suradnici koji pripadaju trima različitim generacijama na drukčiji su način stavili u kontekst rad Škarta iz njihove perspektive.



Za sada je izdana samo na engleskom jeziku, a planira se i izdanje na srpsko-hrvatskom.



Knjiga još uvijek može rasti


– Bilo mi je bitno napraviti nešto što je trajno. Izložbe su super stvar, ali također su kratkotrajne, a ja sam htjela napraviti nešto malo dugotrajnije i što je lako dijeliti s ljudima, zbog čega je ova knjiga i nastala, ali još uvijek ju ne smatram gotovim projektom i mislim da još uvijek može rasti i mijenjati forme – objasnila je autorica Seda Yildiz.



– Na svim ovim malim okupljanjima pokušavamo uvesti i upoznati nove suradnike, to je zapravo i jedan od razloga zašto sada putujemo s ovom knjigom.


Foto Ana Križanec


Mi smo još uvijek svemirci u institucijama što znači da ne žele veći publicitet, ako uopće žele ikakav publicitet o radionicama koje imamo, ali poanta je da ljudi mogu koristiti našu platformu kao potporu ili za uspjeh.



U Beogradu uvijek dovodimo ljude u starački dom, tako da tamo uvijek imamo večeri poezije i slična događanja, često smo i s djecom iz domova gdje je zabranjeno snimanje, tako da na kraju nije sve u dokumentaciji našeg rada, već više u kontinuitetu – kazao je Protić.



Oosnovna karakteristika – samoorganizacija


Bez obzira na medij – poezija, vezenje, grafički dizajn, zbor ili radijsko emitiranje — osnovna karakteristika Škartovih umjetničkih istraživanja je samoorganizacija, temeljena na stvaranju otvorene i pristupačne infrastrukture za zajednički život.



Takav pristup ključan je za sve razine njihovih aktivnosti, od uličnih akcija do sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010. godine.



Uz velik broj samostalnih izložbi, grupa je od svog osnutka sudjelovala na brojnim grupnim izložbama diljem cijelog svijeta, a više je puta nagrađivana na različitim festivalima.