Propitivanje mogućnosti

Izložba “Hipertèlia” Mónice Rikić u Filodrammatici: Alternativni pristupi budućnosti AI-ja

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Mónica Rikić propituje mogućnost smatranja umjetnih kognitivnih sustava živim organizmima



Radovima kojima se nastoje pobuditi doživljaji postojanja i života kod mehaničkih organizama, izložba „Hipertelia“ Monice Rikić, koja je otvorena u Galeriji Filodrammatica, s ciljem predlaganja alternativnih pristupa budućnosti umjetne inteligencije, propituje mogućnost smatranja umjetnih kognitivnih sustava živim organizmima.


Umjetnica Mónica Rikić u svojoj umjetničkoj praksi kombinira kreativno programiranje i elektroniku s nedigitalnim objektima, oblikujući interaktivne projekte, robotske instalacije i ručno izrađene elektroničke uređaje, a ova izložba, koja se preokupacijski nastavlja na ranije izložbe Galerije Filodrammatica, proizlazi iz namjere da se iz perspektive umjetnosti i kritičkog mišljenja predlože alternativni pristupi budućnosti umjetne inteligencije.


Foto galerija: Izložba “Hipertèlia” Mónice Rikić Foto: Ana Križanec


U svojoj cjelini, projekt preslikava evoluciju tehnoloških sustava u organske sustave kroz izložbenu kompoziciju prostora, podijeljenog na šest međusobno povezanih faza ili instalacija (geneza, simulacija, replikacija, kreacija, evolucija i revolucija), pitajući se jesmo li i pod kojim uvjetima spremni prihvatiti umjetne neorganske sustave kao neovisan i aktivan dio oblikovanja svijeta.




Uz financijsku podršku finske organizacije M-Cult, na riječkoj je izložbi prvi puta izložen i rad „Hipèrbole“ (2023.), nastao u suradnji s digitalnom umjetnicom i psihologinjom Gemom FB Martín, u okviru rezidencije European Media Art Platform u interdisciplinarnoj mreži Hexagram, sufinancirane od strane Europske unije, kojemu je cilj izazvati prevladavajuću ulogu govornog i pisanog jezika u izražavanju spoznaje i komunikaciji između strojeva i ljudi.


Umjetnica Mónica Rikić sudjelovala je na međunarodnim festivalima poput Ars Electronice, Creative Tech Week NY, Robotronice i FILE-a, a radove je izlagala u institucijama poput CCCB-a, La Capelle i Caixaforuma.


Dobitnica je Katalonske nacionalne nagrade za kulturu 2021. godine, a njezin rad također je priznat na Japan Media Arts Festivalu, A MAZE-u u Berlinu i na Margaret Guthman natjecanju glazbenih instrumenata u Atlanti.


Sudjelovala je na više umjetničkih rezidencija u različitim institucijama diljem svijeta. Izložba je otvorena do 31. svibnja, a može se posjetiti radnim danima od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 17 do 20 sati, uz mogućnost dogovora drugih termina uz prethodnu najavu.