Pedesetnica

Gospel on Guitar: Andrej Grozdanov nastupio u katedrali Sv. Vida

Katarina Bošnjak

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Grozdanov je kazao i kako ovim koncertom želi unijeti mir, ali i podsjetiti na svoj put gospel glazbe

Večeras se, na Pedesetnicu, odnosno blagdan Duhova, u katedrali Sv. Vida održao koncert Gospel on Guitar riječkog glazbenika i gitarista Andreja Grozdanova. Točno je četiri godine prošlo od jedinstvenog koncerta koji se po prvi put održao u praznoj katedrali Sv. Vida u jeku pandemije koronavirusa, no ovog puta Grozdanov nije svirao praznim stolicama već brojnim posjetiteljima.
Podsjećamo, Grozdanov već dugi niz godina djeluje na sceni suvremene kršćanske glazbe, za svoje albume je sedam puta nominiran za prestižnu nagradu Porin, a dva albuma su mu i osvojila kipić i to “Gospel on Guitar” i “Gitara i glas”.
Koncertu je nazočio  i riječki nadbiskup Mate Uzinić, a prisutne je pozdravio rektor Mario Tomljanović koji je kazao kako je počašćen i radostan što vidi publiku na koncertu koji će ih duhovno obogatiti. Prije samog koncerta Tomljanović je pročitao molitvu za mir u svijetu te za sve žrtve u ratovima u Ukrajini i Palestini, a Grozdanov se nadovezao te u svom pozdravnom govoru istaknuo kako je upravo nedavno u Pragu održao koncert za mir u Ukrajini. Grozdanov je kazao i kako ovim koncertom želi unijeti mir, ali i podsjetiti na svoj put gospel glazbe.
Koncert je otvoren instrumentalnom izvedbom, pjesmom “Abide With Me” iz 1847. godine, zazivom da Bog ostane s nama. Grozdanov je objasnio kako je ljepota kršćanske glazbe u tome što ima puno primjena, a upravo ova pjesma, osim što se još uvijek izvodi na liturgijama zapadne Crkve, se također svirala prije pojedinih utakmica, a bila je i omiljena pjesma Mahatme Gandhija. Pjesmom “Softly and Tenderly Jesus is Calling” iz 1860. godine Grozdanov je kazao kako u današnjem svijetu, gdje čujemo puno glasnih glasova, je onaj Božji najvjerojatnije onaj nježan i pun ljubavi.
U trajanju od sat vremena izveden je cijeli niz gospel pjesama, a na nekima su se Grozdanovu pridružili i gosti koji su uveličali ovu nedjelju navečer.