Najbolja do sada!

Smotra zborova “U skladu s prirodom” održana u Bakru

P. N.

Foto Miljenko Šegulja

Foto Miljenko ŠeguljaBakarska smotra zborova “U skladu s prirodom” održana je jučer u prepunom domu kulture Matija Mažić u Bakru, a sudeći prema komentarima sudionika i posjetitelja, bila je najbolja do sada!


 


U Skladu su izuzetno zadovoljni cijelom priredbom koja je osim odlične organizacije uigranog tima bakarskih udruga, ponudila izvrsne izvedbe zborova u natjecateljskom kao i revijalnom djelu. Svi su uživali- publika i izvođači.


Foto Miljenko Šegulja
Najbolja smotra do sada!” Tim je riječima svoje oduševljenje opisala brojna bakarska publika sinoć na Županijskoj smotri zborova u Domu kulture u Bakru. Bila je to deveta smotra zborova “U Skladu s prirodom” u organizaciji KUU Sklad, a treća po redu Županijska smotra hrvatskih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. U natjecateljskom dijelu nastupili su  Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan”, Rijeka i Riječki komorni zbor Val, pod vodstvom dirigentice Doris Kovačić i KUU Učka, Matulji, pod vodstvom  Saše Matovine. Zborovi su se prikazali u najboljem svjetlu pred selektorom Domenikom Briški, koji će  izabranim zborovima dati mogućnost za sudjelovanje na državnom natjecanju zborova.


Foto Miljenko Šegulja


 U revijalnom dijelu Smotre nastupili su domaćini, Ženski zbor Sklad, Bakar, Pjevački zbor Sloga, Hreljin, Mješoviti pjevački zbor Castrum, Čavle, Vokalna skupina KUD-a Zvir, Jelenje, Riječki komorni zbor Val, Djevojački zbor Pjevačkoga zbora mladih Josip Kaplan, Rijeka, KUD Učka, Matulji, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica, Kraljevica, Vokalna skupina Lira, Rijeka i Mješoviti pjevački zbor Jeka Primorja iz Rijeke. Bila je to prava  fešta zborova Primorsko-goranske županije, a  Sklad i njegova predsjednica Dunja Vladislović ponovo su se dokazali u organizaciji i okupljanju velikog broja sudionika ne samo u glazbenom natjecanju već i na promociji zajedništva, humanosti i ekologije. Sadnice, koje zborovi već tradicionalno doniraju na Smotri, volonterska sekcija Sklada zasadit će uz šetnicu Potok, čije su uređenje inicirali prije šest godina. Ove godine je nekoliko sadnica darovao i Lions klub Rijeka i pridružit će se ovoj akciji sadnje koja se odvija u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira 2024. i to 25.05.2024 u 9 sati.


Foto Miljenko Šegulja


Posebni gosti Smotre,  članovi Dramske sekcije Društva Naša djeca Bakar,  izazvali su simpatije publike svojom kratkom izvedbom  na čakavštini, a zajedničku pjesmu iz mjuzikla “Jalta, Jalta” zborovi su izveli uz proslavljene operne soliste Olgu i Bojana Šobera.


U okviru Smotre,   KUU Sklad je organizirao i radionicu vokalnih tehnika, koju je vodila operna prvakinja Olga Šober. Svojim sudjelovanjem na radionici i  nastojanjem da se usavrše  u zborskom pjevanju brojni  pjevači pokazali su da teže  vrhunskom kulturnom amaterizmu. Upravo je važnost amaterizma u kulturi istaknuo je u svojem obraćanju prisutnima  predsjednik Zajednice Kulturno-umjetničkih udruga PGŽ-a, Frane Frleta. Dunja Vladislović zahvalila se  svim bakarskim udrugama koje već tradicionalno pomažu u organizaciji Smotre, udrugama Bakarska gospoda,  Bakarska straža i Bakarska žena i istaknula važnost participacije i zajedništva u životu lokalne zajednice, a Pročelnica Odjela za kulturu Grada Bakra, Maja Šepac, pozdravila je prisutne u ime Uprave Grada Bakra, koji je, uz Ministarstvo kulture i PGŽ, podržao ovaj značajan kulturni događaj.


Foto Miljenko Šegulja