»Il dolce far niente«

Multimedijalni umjetnik Nikša Čorić predstavio se u galeriji La Cisterna

Aleksandra Kućel IlićMOŠĆENIČKA DRAGA – »Il dolce far niente« naslov je izložbe uz koju se multimedijalni umjetnik Nikša Čorić predstavio u galeriji La Cisterna u Mošćeničkoj Dragi.


– Izložba »Il dolce far niente« prva je ovogodišnja izložba u galeriji La Cisterna u Mošćeničkoj Dragi. Ima tu Chagalla, Van Gogha i Cezannea, ima Mediterana, primorskih nukleusa, mora, tišine, bonace i razmišljanja, sieste do mora, pustih horizonta i apstraktnih ekspresivnih trenutaka, metafizike i poetike slatkog stanja dokolice – il dolce far niente (slatko je činiti ništa), a činiti puno, spontano, bez muke i truda, kad ide inspiracija podmazana intuicijom stvaranja bez određenog cilja – ispadne dobro – istaknuo je u katalogu koji prati izložbu koja ostaje otvorena do 6. lipnja draški načelnik Riccardo Staraj.


Nikša Čorić rođen je 1960. godine u Makarskoj. Slikanjem se počinje baviti relativno kasno, no većinu života bavio se izradom autohtonih suvenira, keramikom i kamenim modelima predromaničkih crkvica. U svojim radovima koristi se uglavnom klasičnim slikarskim tehnikama, no i nekim ne baš uobičajenim, kao što je npr. kombiniranje »nekompatibilnih« tehnika (akril i ulje). Izbor motiva ovog umjetnika vrlo je različit, ne želi raditi stereotipne serije komercijalnih slika stalno istih prizora. Posebno voli slikati akrilom u 3D tehnici (impasto) i to motive malih primorskih i istarskih gradića na način da se elementi stvarnosti pretvaraju u dječačku ekspresiju, pa slike često izgledaju kao ilustracije za dječje knjige. Drugi smjer kojim se bavi je slikanje portreta blues glazbenika koje je izlagao u kolovozu 2023. godine na BIG festivalu u Baškoj i Jurandvoru. To su iste slike koje će biti izložene na Thrill Blues Festivalu u Trilju ove godine te na Jerry Rick’s Blues Festivalu u Kastvu i Mošćeničkoj Dragi – navedeno je u umjetnikovoj biografiji.